Blikvangers in Sotsji: ijshockey

Tijdens het olympische ijshockeytoernooi voor mannen strijden twaalf landen om de medailles en bij de vrouwen doen acht landen mee. Nederland is in Sotsji niet vertegenwoordigd.

NOS-commentator Jeroen Grueter verwacht dat in het mannentoernooi zeven ploegen mee kunnen doen om de medailles. Hij stelt de grootste sterren van deze landen aan u voor.

8 Aleksandr Ovetsjkin (Rusland)

Explosieve aanvaller die inmiddels drie keer topscorer van de NHL is geweest bij Washington Capitals. Hij was bereid zijn contract in te leveren om in Sotsji voor zijn land uit te komen, als de leiding van de NHL had besloten dat de competitie niet zou worden stilgelegd voor de Olympische Spelen. Ovetsjkins spel is spectaculair en heeft een nieuwe dimensie gekregen sinds hij bij zijn club van de linkerkant naar de rechterkant van de aanval is verhuisd. Die zet van coach Adam Oates heeft ervoor gezorgd dat Ovetsjkin zichzelf opnieuw heeft uitgevonden en niet alleen tot het bot gemotiveerd, maar ook in supervorm aan de OS begint. Boegbeeld van de Russische ploeg, die bulkt van het offensieve talent, maar defensief kwetsbaar lijkt. In elk geval heeft Rusland eindelijk weer eens de beschikking over meer dan gemiddelde keepers in Sergei Bobrovsky en Semjon Varlamov.

87 Sidney Crosby (Canada)

The Kid. Maakte in Vancouver het winnende doelpunt in de verlenging van de olympische finale. Daarmee legde hij de criticasters het zwijgen op, maar feit blijft dat Crosby vier jaar geleden niet in staat was het Canadese team te verheffen op een manier zoals dat werd verwacht. Al voor zijn entree in de NHL, waar hij speelt bij Pittsburgh Penguins, was duidelijk dat Crosby een talent was in de categorie Wayne Gretzky-Mario Lemieux. De center heeft de afgelopen jaren echter enkele zware hoofdblessures moeten verwerken. Diverse hersenschuddingen zorgden ervoor dat hij veel wedstrijden heeft gemist en ook moest zijn gebit compleet worden gereviseerd nadat hij hard werd geraakt. Dit seizoen draait Crosby als vanouds en hij is erop gebrand om dit keer niet alleen in de finale, maar het gehele toernooi beslissend te zijn.

68 Jaromir Jagr (Tsjechië)

Een veertiger inmiddels, als immer getooid met het rugnummer 68 dat verwijst naar de Praagse lente van 1968. De opstand tegen de Sovjet-overheersing werd door Jagr en consorten in 2008 gewraakt toen Tsjechië in Nagano Rusland in de finale versloeg. Jagr scoorde die wedstrijd weliswaar niet, maar zijn inbreng dat toernooi was elementair voor het grootste succes in de Tsjechische sporthistorie. Jagr slijt zijn nadagen in de NHL bij New Jersey Devils, maar vorig jaar stond hij in het shirt van Boston Bruins nog in de finale van de Stanley Cup. De snelheid is niet meer zoals ie was, maar de technische vaardigheden van Jaromir Jagr zijn nog altijd nauwelijks te overtreffen. Dat zal ook in Sotsji weer te zien zijn.

8 Teemu Selanne (Finland)

De Finnish Flash behoort niet alleen tot een van de beste, maar ook meest geliefde spelers in de NHL. Een stilist met een geweldig oog voor de ruimte. In Sotsji doet Selanne voor de zesde keer mee aan de Olympische Spelen en daarmee evenaart hij het record van zijn landgenoot Raimo Helminen. Al zes jaar geleden kondigde Selanne zijn afscheid aan, maar elk jaar keerde hij terug op het ijs. Zelfs enkele zware knieblessures hebben hem daar niet van weten te weerhouden. Aan het eind van het seizoen zal zijn rugnummer 8 door Anaheim Ducks worden teruggetrokken. Een ultiem gebaar, want daarmee is deze liefhebber pur sang de eerste in de clubgeschiedenis die deze eer te beurt valt. Selanne is topscorer aller tijden in het olympische ijshockey met 38 punten (20 goals/18 assists) en kan zijn imposante carrière de ultieme glans geven door met Finland voor de eerste keer het goud te grijpen.

81 Marian Hossa (Slowakije)

Uiterst vaardige publieksspeler die bij Chicago Blackhawks de laatste seizoenen een belangrijk aandeel heeft gehad in het winnen van twee Stanley Cups. De offensieve impulsen bij Slowakije zullen dit toernooi grotendeels van Hossa moeten komen, omdat het onzeker is of Marian Gaborik op tijd is hersteld van een blessure. Bovendien kunnen de Slowaken helaas niet meer beschikken over Pavol Demitra, die twee jaar geleden om het leven kwam bij een vliegramp in Rusland met de selectie van Lokomotiv Jaroslavl. De nagedachtenis aan Demitra zal extra brandstof zijn voor de immer hartstochtelijk aanvallende Slowaken die defensief steunen op de uitstekende doelman Jaroslav Halak en de reusachtige Zdeno Chara.

88 Patrick Kane (Verenigde Staten)

Meestal danst Patrick Kane langs de verdedigers met zijn bitje half buiten de mond. Een ballerina op het ijs, maar een met de mentaliteit van een moordenaar. Ook hij maakt deel uit van de succesvolle lichting van Chicago Blackhaws. Kane is daarmee een van de rolmodellen van een sport die in eigen land steeds populairder wordt. Dat heeft alles te maken met de recente prestaties van Team USA. In de finale in Vancouver kwamen de Amerikanen akelig dicht bij een geweldige sensatie, maar werd het uiteindelijk toch zilver. Onder leiding van Kane is Amerika ook in Sotsji een geduchte outsider voor de titel.

30 Henrik Lundqvist (Zweden)

Niet een aanvaller, maar de keeper is de vedette van de Tre Kronor. Henrik Lundqvist (New York Rangers) behoort al vele jaren tot de beste doelverdedigers in de NHL. Maar tot het winnen van de Stanley Cup heeft dat nog niet geleid. De grootste successen behaalde hij met Zweden. In 2006 was hij de man die met enkele onvergetelijke reflexen zijn ploeg erdoorheen sleepte toen Finland jacht maakte op de gelijkmaker. In Sotsji doen Lundqvist en consorten een gooi naar een nieuwe titel. De immer gedisciplineerd spelende Zweden hebben spelers die voorin het verschil kunnen maken zoals de tweeling Henrik en Daniel Sedin en aanvoerder Henrik Zetterberg. Maar de kurk waar het team op drijft is toch echt goalie Lundqvist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl