NOS SportAangepast

Morgenstern: Spelen nog doel

''Na de val waren de Spelen meteen mijn doel. En dat is nog steeds zo. Maar ik moet eerst nog wel fit worden.'' Dat verklaarde skispringer Thomas Morgenstern, de Oostenrijkse kanshebber op goud in Sotsji donderdagmiddag op een persconferentie in Klagenfurt.

Morgenstern: ''Naar omstandigheden gaat het zeer goed. Ik ben blij dat mijn lichaam zo snel herstelt. Ik mag voorzichtig weer licht gaan trainen.''

Alle medische testen, zowel fysiek, neurologisch als psychisch, zijn positief, aldus zijn artsen. Zij zijn het er over eens zijn dat het een klein wonder is dat Morgenstern er niets aan over heeft gehouden. Ook roemen ze zijn mentale kracht.

Hoofdletsel

De drievoudig olympisch kampioen kwam op 10 januari zwaar ten val in het Oostenrijkse Bad Mitterndorf bij een training voor een wereldbekerwedstrijd skispringen. De schrik in het Oostenrijkse kamp was groot, vooral omdat Morgenstern even buiten bewustzijn raakte.

De 27-jarige Morgenstern liep bij deze duikeling een gekneusde long en hoofdletsel op. In eerste instantie ging iedereen ervan uit dat hij Sotsji kon vergeten.

Maar donderdagmiddag verscheen Morgenstern dus voor het eerst weer in het openbaar. "Deze val was pure pech. Ik heb aan het einde van mijn carrière gedacht, maar ik wil mijn carrière niet met een val beëindigen."

"Verrassend goed"

Maandag moet Oostenrijk de namen van het Olympisch team indienen. "Ik hoop dat ik nog op het lijstje sta van het Oostenrijkse Ski Verbond. Ik heb nog twee weken om te herstellen. Ik ben positief." Morgenstern wil geen percentage koppelen aan zijn kans om Sotsji te halen. "Er is maar een deadline, dat is 9 februari, de dag van het schansspringen."

Al zes dagen na zijn val werd hij ontslagen uit het ziekenhuis van Salzburg, waarbij zijn arts al meldde dat het verrassend goed ging met de schansspringer. Sindsdien trainde hij in een revalidatiecentrum in Klagenfurt.

Op 9 februari begint het schansspringen in Sotsji. Bondscoach Alexander Pointner heeft met het oog op de mogelijke rentree van Morgenstern een plek in de Oostenrijkse ploeg vrijgehouden.

Morgenstern won in 2006 een individuele gouden medaille, en zowel in 2006 als 2010 goud met het Oostenrijks team.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl