NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: curling

Curling is een van de meest mysterieuze sporten tijdens de Olympische Winterspelen. In Nederland is er niet zoveel bekend over de regels, de kanshebbers en de tactiek.

En dus: vijf vragen aan NOS-commentator Ayolt Kloosterboer over curling.

Waarom zou men in Nederland naar curling moeten kijken?

"Omdat het een fascinerend spelletje is, dat wij in Nederland onderschatten. Het is schaken op ijs. Wat je niet in de gaten hebt, is dat ze zes, zeven of acht stenen vooruit denken. Het lijkt op darts, al gooi je dan elkaars pijlen niet uit het bord. Bij curling stoot je elkaars stenen wel 'uit het huis' als dat nodig is."

Hoe kan het dat er altijd lacherig over curling wordt gedaan?

"Dat komt door het vegen. Als je niet weet waar dat voor is, lijkt het gek. Maar het is nodig om de baan van de steen te controleren. Door de wrijving ontstaat een klein beetje ijswater waar de steen overheen 'surft'. Zodra de steen grip krijgt op het ijs, ontstaat de curl. De steen gaat draaien en maakt een bochtje om op de goede plek te komen."

"Met het vegen beïnvloed je de baan van de steen en kun je de afstand tot wel vier meter verlengen. Daarnaast wordt de curl van de steen uitgesteld door het vegen. Goede vegers bepalen het verschil tussen een punt of geen punt."

Wat doet Nederland op het gebied van curling?

Nederland heeft de Spelen in Sotsji niet gehaald. Het team strijdt wel mee om de eerste plek in de B-poule. Op het WK is het mislukt om eerste te worden. De nummer één van de B-poule mag de nummer acht van de A-poule uitdagen. Nederland bungelt dus onder de toplanden."

"Er is momenteel wel een jong Nederlands team. Ik zie ze op termijn wel bij de A-landen komen. Maar in ons land is curling geen traditie, het wordt te weinig gedaan. In Canada bijvoorbeeld heeft ieder dorp een curlingbaan. Van jong tot oud, iedereen doet het en heeft er verstand van. In Vancouver was er vier jaar geleden dan ook een geweldige sfeer. IJshockey en curling, dat telt voor Canada op de Spelen."

Wat zijn de toplanden bij het curling?

"Wat Nederland is bij het schaatsen, is Canada bij het curling. Het is daar een enorme strijd wie er in het team komen. Noorwegen is sterk met 'Team Ulsrud' en ook het Zweedse team is interessant. Zij zijn als studenten bij elkaar gekomen en fulltime aan curling gaan doen. Ze zijn stapsgewijs in de top gekomen en zijn waarschijnlijk de grote uitdager van Canada in de olympische finale."

"Bij de vrouwen is de top iets breder. Daar zijn Canada, Zweden, China, Rusland en Zwitserland de toplanden."

Waar verheug jij je het meest op tijdens de Spelen?

"De wedstrijd Canada-Zweden bij de mannen. Dat zijn de toppers. Er zijn teams die heel verdedigend spelen en zo weinig mogelijk stenen in en om het huis willen hebben. Zweden is juist heel aanvallend, ze bouwen het hele huis vol. De wedstrijd kan met één steen beslist worden. Je weet nooit wanneer die steen komt."

"De Zweedse skip (aanvoerder) Niklas Edin is een meester in het eindspel. Hij durft het op de laatste steen aan te laten komen. Dat is enorm spannend, daar kan ik me nu al op verheugen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl