NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: shorttrack

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors zijn bij de Nederlandse sportliefhebbers inmiddels wel bekend. Maar wie zijn de belangrijkste concurrenten van de Nederlandse toppers? En welke deelnemers zijn het opvallendst? Commentator Joris van den Berg geeft aan op welke vijf shorttrackers we straks moeten gaan letten.

JR Celski (Verenigde Staten)

De Amerikaan gaat 'alles' rijden in Sotsji en op elke afstand moet er rekening worden gehouden met geweldenaar John Robert Celski. Natuurlijk is hij als wereldrecordhouder op de 500 meter automatisch een favoriet voor de sprint, maar op de Amerikaanse trials liet de 23-jarige schaatser zien dat het ook met zijn 1.000 en 1.500 meter goed zit. Bovendien pakte hij in Vancouver brons op de langste afstand. Celski, van Pools/Filipijnse komaf, begon erg voorzichtig aan deze jaargang, maar zal er in Sotsji nadrukkelijk staan.

Viktor An (Rusland)

Onder zijn oorspronkelijke naam Ahn Hyun-soo vierde deze shorttrack-Rus zijn grootste successen: tweemaal olympisch goud en vijf wereldtitels; allemaal in Zuid-Koreaanse dienst. Nadat hij, net hersteld van een knieblessure, zich niet had weten te kwalificeren voor Vancouver (en zodoende zijn titels op de 1.000 en de 1.500 meter niet kon verdedigen) nam hij de wijk naar Rusland. Daar was men toch al bezig een ploeg te bouwen (lees: kopen) voor Sotsji 2014, en Hyun-soo werd Viktor. An meldde zich dit seizoen steeds nadrukkelijker voorin en gaat sowieso een cruciale factor spelen in de Russische aflossingsploeg. Bij het Nederlandse publiek is An vooral bekend van het middelvinger-incident met Sjinkie Knegt op het afgelopen EK.

Charles Hamelin (Canada)

De Nederlandse bondscoach Jeroen Otter noemt de Canadees een fysiek fenomeen. Vier jaar geleden was Charles Hamelin een tikje ontevreden met slechts één individuele gouden medaille (die van de 500 meter, ook pakte hij het goud op de relay met Canada) op de Winterspelen in zijn thuisland. Dit jaar lijkt er veel meer in te zitten voor de 29-jarige Canadees: hij won de wereldbeker op zowel de 1.000 als de 1.500 meter en werd (achter Viktor An) tweede in het mondiale 500 meter-klassement.

Shim Suk-hee (Zuid-Korea)

"Velen die de Zuid-Koreaanse tijdens een shorttracktoernooi door de mixed zone hebben zien schuifelen, dachten eerder aan een jeugdige fan dan aan de ongekroonde koningin van het shorttrack. Die kroon kan Shim Suk-hee in Sotsji bemachtigen. Ze is van 30 januari 1997, oogt frêle, heeft iets studentikoos. Maar oh, wat gaat ze hard en wat doet ze dat immer makkelijk. Soepel suist ze naar de kop en die staat ze doorgaans niet meer af. Voor de 500 meter komt ze wat power en gemeenheid tekort, maar Shim start in Sotsji als topfavoriete op de twee langste afstanden."

Blake Skjellerup (Nieuw-Zeeland)

Rusland staat niet bekend als een homovriendelijk land, maar dat - noch Poetins wet tegen homopropaganda - is voor de Nieuw-Zeelander Blake Skjellerup een reden om de boycot van de Spelen van Sotsji te steunen. Skjellerup, geen hoogvlieger, gaat tijdens de races openlijk een regenboogspeldje dragen.

"Met mijn aanwezigheid maak ik een grotere kans om veranderingen tot stand te brengen dan met een eventuele boycot. Ik zal mezelf zijn in Rusland. Ik hoop dat Poetin me leert kennen", aldus Skjellerup.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl