NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: langlaufen

Bij het langlaufen staan er, zowel voor de mannen als de vrouwen, zes olympische onderdelen op het programma. Er doen in Sotsji geen Nederlanders mee, dat is ook nog nooit gebeurd.

Op welke buitenlandse toppers moeten we gaan dan letten? NOS-commentator Jan Roelfs geeft vijf tips.

Therese Johaug (Noorwegen)

In 2007 debuteerde Therese Johaug, de nummer één van de wereld, in het internationale langlaufcircuit. En hoe. Als 17-jarige werd ze achtste in haar eerste wereldbekerwedstrijd en bij de WK pakte ze dat jaar meteen brons op de 30 kilometer klassieke stijl. In 2009 eindigde ze bij de WK op drie onderdelen in de topzes en een jaar later werd ze de jongste olympisch kampioene ooit op de achtervolging. Haar eerste wereldtitel kwam in 2011, op de 30 kilometer vrije stijl én de achtervolging. Johaug wordt ook wel 'Duracell' genoemd vanwege haar hoge bewegingsritme, waarmee ze ook hoge snelheden bereikt.

Marit Bjørgen (Noorwegen)

Marit Bjørgen is de succesvolste Noorse atlete op de Winterspelen. Ze is al olympiër sinds 2002 en veroverde vijf individuele medailles en twee teammedailles. In 2010 pakte ze drie keer goud, één keer zilver en één keer brons. In 2011 werd Bjørgen koningin van de WK in Oslo met vier gouden medailles en één zilveren. De Noorse is de nummer drie van de wereldranglijst, maar wel de nummer één als het gaat om meeste WB-overwinningen ooit. Net als haar legendarische landgenoot Bjorn Daehlie veroverde ze er 46. Iemand die dus weet hoe ze moet winnen. En dat kan van pas komen in Sotsji.

Laurien van der Graaff (Zwitserland)

Eigenlijk komt er wel een Nederlander in actie bij het langlaufen, maar dan onder de Zwitserse vlag: Laurien van der Graaff. Ze werd geboren in Nieuwkoop, maar verhuisde op vijfjarige leeftijd naar Zwitserland. Van der Graaff heeft een dubbel paspoort, maar ze heeft er nooit aan gedacht om voor Nederland uit te komen. Ze doet mee op de sprint en de teamsprint en hoopt een medaille te halen. "We hebben vorig seizoen al wedstrijden gehad op de piste daar. Toen werd ik achtste. Ik voel me nu veel sterker dan toen. Dus op een goede dag, als alles lukt, moet het kunnen."

Dario Cologna (Zwitserland)

Dario Cologna is regerend olympisch kampioen op de 15 kilometer vrije stijl. Een heldendaad in zijn land. Nooit eerder behaalde een Zwitserse langlaufer goud op de Spelen. Ook op de 50 kilometer was hij in Vancouver op weg naar een medaille, maar hij viel op 200 meter van de finish en werd tiende. In 2012 werd hij verkozen tot Zwitser van het Jaar, nog voor Roger Federer. In 2013 scheurde Cologna echter meerdere banden in zijn rechterenkel. Er werd gevreesd voor de Spelen, maar tijdens de eerste races van 2014 kon hij alweer mee met de besten. En hij zal alleen maar beter worden. Er kan straks veel gebeuren in Sotsji.

Petter Northug (Noorwegen)

Met twee olympische titels, negen gouden WK-medailles, achttien individuele WB-zeges en twee eindoverwinningen in de wereldbeker is Petter Northug de grote favoriet tijdens de Spelen. De Noor, net 28 geworden, zou wel eens net zo'n gouddelver kunnen worden als Daehlie in de jaren 90. Ook buiten de piste is hij een opvallende verschijning. Northug heeft in Noorwegen de status van popster. Je kunt geen krant openslaan of je ziet zijn hoofd. Hij heeft zelfs zijn eigen reality-serie: Circus Northug. Daarin komt alles voorbij. Van de breuk met de nationale ploeg, zijn medische geschiedenis en zijn olympische droom tot de rivaliteit met de Zweden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl