NOS SchaatsenAangepast

Smallenbroek niet naar Sotsji

Schaatser Bram Smallenbroek kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Sotsji. Reden is dat de autoriteiten in Oostenrijk niet bereid zijn tot een versnelde naturalisatie-procedure.

Smallenbroek had zich via het wereldbekercircuit geplaatst voor de 1.500 meter van Sotsji, maar de laatste voorwaarde om de Winterspelen daadwerkelijk te bereiken was het verkrijgen van een Oostenrijks paspoort.

Zonder paspoort geen Spelen

Omdat hij tekortkomt voor de Nederlandse top, besloot Smallenbroek drie jaar geleden voor Oostenrijk uit te komen. De reglementen van de Internationale Schaatsunie staan dat toe. Voor deelname aan de Olympische Spelen gelden echter strengere, door het Internationaal Olympisch Comité, opgestelde regels. Het IOC eist dat een olympisch deelnemer in bezit is van het paspoort van het land dat hem afvaardigt.

Volgens de Oostenrijkse wet dient iemand zeven jaar ingeschreven te staan in het land alvorens hij in aanmerking komt voor een Oostenrijks paspoort. Smallenbroek wil een nieuwe poging wagen om in 2018 namens Oostenrijk naar de Winterspelen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl