NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: schansspringen

Bij het skispringen in Sotsji staan voor de mannen de grote schans, de kleine schans en de landenwedstrijd op het programma. De vrouwen komen voor het eerst in de geschiedenis in actie op de Olympische Spelen. Zij springen van de op de normale schans.

Op wie moeten we straks gaan letten? NOS-commentator Ayolt Kloosterboer zet de grootste kanshebbers en de meest opvallende deelnemers op een rij.

Gregor Schlierenzauer (Oostenrijk)

Hij is voor mij de topfavoriet. Het wonderkind moet nu gaan oogsten. Zijn carrière is compleet, zo zegt hij zelf. Maar ik weet zeker dat van binnen bij hem het vuurtje brandt voor de Spelen. Op de Spelen in Vancouver (2010) haalde hij twee individuele bronzen medailles, op de kleine en de grote schans. Met het Oostenrijkse team haalde hij goud.

Hij was de laatste springer van het team en wilde het zó graag laten zien. 'Schlieri' nam ongelofelijk veel risico, veel meer dan nodig. Dit tot afgrijzen van de bondscoach en zijn teamgenoten. Want als hij was gevallen, was het goud er waarschijnlijk niet geweest. Hij hoefde niet zo ver te springen, maar ging voor het maximale. Het tekent de gretigheid van Schlierenzauer.

Simon Ammann (Zwitserland)

Ammann kan altijd iets meer op de Spelen. Hij is nu al een legende, met vier keer individueel goud. Zowel in Salt Lake City (2002) als Vancouver (2010) was hij de beste op de kleine én de grote schans. In 2006 in Turijn was het niks, maar ik houd rekening met hem in Sotsji. Het is jammer dat Zwitserland als team te weinig goede springers heeft, anders had Ammann nog meer gouden medailles gewonnen.

Ammann is ook de man van de wonderbinding. Hij kwam in Vancouver met een nieuwe binding op zijn ski's. Daarmee maakt hij niet eens zozeer technisch het verschil, als wel mentaal. Die binding heeft veel los gemaakt in de schansspringwereld. (Door een kromme verbindingsstaaf kunnen de ski's in de lucht in een ideale positie gehouden worden, red.)

Kamil Stoch (Polen)

Stoch is de man van dit seizoen tot nu toe. Hij springt heel constant en is de leider in het wereldbekerklassement. De Pool is ook de regerend wereldkampioen op de grote schans. Hij hoort dus zeker bij de favorieten in Sotsji.'

Het is voor Stoch wel tijd om uit de schaduw van Adam 'de snor' Malysz te treden. Hij is al jarenlang de beoogde troonopvolger van Malysz, die in Polen een legende is. Hij won drie keer zilver op de Spelen, Stoch kan voor Pools goud bij het skispringen zorgen.

Noriaki Kasai (Japan)

Als er iemand is die ik een medaille gun, dan is het Noriaki Kasai. De Japanner springt al sinds 1990 mee in het wereldbekercircuit. Het worden zijn zevende (!) Spelen. Kasai is inmiddels 41 jaar en heeft onlangs nog een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Daarmee is hij de oudste winnaar van een WB-wedstrijd ooit.

Kasai is altijd blijven springen met een mooie techniek. Die heeft hij nooit veranderd ondanks alle veranderingen bij het schansspringen. Zijn enige kans op olympisch goud liep hij mis in 1998 in Nagano. Japan won goud met het team, maar Kasai maakte daar geen deel van uit.

Peter Prevc (Slowakije)

De jonge Prevc maakt een uitstekend seizoen door. De Slowaak won een wereldbekerwedstrijd en werd twee keer tweede. Hij eindigde als vierde in het eindklassement van de Vierschansentournee.

Bij het skivliegen behaalde hij dit jaar al een eerste en een tweede plaats. Ik denk dat hij op de grote schans een kans maakt. Een medaille zou zeker kunnen, waarom niet? Het is nog geen springer van naam, maar hij zou zomaar de verrassing kunnen zijn.

Andere bekende namen

Drie bekende namen die Kloosterboer wel noemt, maar volgens hem niet zullen pieken zijn Thomas Morgenstern, Thomas Diethart en Janne Ahonen.

Ik had Morgenstern een goede kans gegeven, maar die is hard onderuit gegaan. Diethart heeft wel de Vierschansentournee gewonnen, maar ik denk niet dat hij het gaat redden in Sotsji. En Ahonen heeft alles gewonnen, behalve een individuele medaille op de Spelen. Hij maakte voor Vancouver een comeback en doet dat nu weer. Maar hij springt nog niet op het niveau van vroeger.

Tweestrijd bij de vrouwen

Bij de vrouwen gaat het eigenlijk tussen twee wereldtoppers: Sara Takanashi en Sarah Hendrickson. De Japanse wint momenteel alles en de Amerikaanse is bezig met een race tegen de klok. Ze heeft een zware knieblessure achter de rug en is aan het revalideren. Ze probeert Sotsji te halen en als ze fit is, gaat de strijd tussen die twee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl