NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: freestyle skiën

Bij het freestyle skiën zijn in Sotsji geen Nederlanders actief. Maar er is genoeg spectaculaire sport te zien bij de vijf onderdelen moguls, aerials, ski-cross, slopestyle en halfpipe. Op wie moeten we gaan letten? NOS-commentator Maarten Tip zet vijf opvallende freestyle skiërs op een rijtje.

Ondanks het ontbreken van Nederlanders, zijn er wel drie deelnemers met een Dutch Connection.

Rosalind 'Roz' Groenewoud (Canada)

Als je vraagt naar haar Nederlandse roots komt Groenewoud niet verder dan my opa and oma . Daar houdt de Nederlandse connectie op. Groenewoud is een echte topper in de halfpipe, maar moest zich in december aan beide knieën laten opereren. Het is dus de vraag of ze helemaal topfit is in Sotsji.

Angeli Vanlaanen (VS)

Vanlaanen kan ook meedoen om de medailles op de halfpipe. Ze kampte jarenlang met de ziekte van Lyme. Pas na vijftien jaar (!) werd de diagnose Lyme gesteld. In 2009 begon haar moeizame herstel. De symptomen waren in 2011 pas verdwenen. Daarna pakte ze ook de draad bij het freestyle skiën weer op. Er is ook een documentaire van een half uur gemaakt over haar verhaal: Lymelight.

Travis Gerrits (Canada)

Gerrits komt uit op aerials. Een self made man, althans in het begin van z'n carrière. Hij en zijn broer Tyler noemden zichzelf de Back Yard Boys . Ze waren geen lid van een club, maar deden alles zelf. Inmiddels is Travis 22 jaar oud en lid van het Canadese team. Zijn moeder is een groot voorbeeld en steunt hem nog steeds. Kijk maar eens op twitter: @FreeStyleSkiMom. Broer Tyler gaat altijd mee; dit jaar filmt hij alles voor een documentaire. De naam Gerrits heeft inderdaad een Nederlandse link: zijn opa (geboren in Den Ham) vertrok vanuit Nederland naar Canada.

En verder zijn er nog:

Justine, Chloe en Maxime Dufour-Lapointe (Canada)

Een nieuwe Sister Act. Op de moguls gaat het in Canada vooral om de erfenis van Jennifer Heil. De naam Dufour-Lapointe is daarvoor topfavoriet. Er zijn namelijk drie zussen die allemaal op de moguls uitkomen. Justine, Chloe en Maxime. Justine, de jongste, gaat nu aan de leiding in de wereldbeker.

Filip Flisar (Slovenië)

Watch the moustache: Filip Flisar is vooral een aparte verschijning. Een product. Een stripfiguur. Flisar is meteen te herkennen aan z'n bekende snorretje. Hij deed vier jaar geleden mee op de skicross en zal ook nu op dat onderdeel uitkomen. Om te trainen deed hij ook mee aan een aantal afdalingen bij het alpineskiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl