NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: bobsleeën

Als het om het bobsleeën gaat op de Olympische Spelen dan is het natuurlijk hopen op goede prestaties van Esmé Kamphuis en Edwin van Calker, maar op wie moeten we nog meer letten? Wie vallen er op en wie gaan voor de medailles? NOS-commentator Erik van Dijk zet ze op een rijtje.

Francesco Friedrich (Duitsland)

De Duitser Francesco Friedrich is pas 23 jaar en de grote belofte van het bobsleeen. Zeker iemand om nu al rekening mee te houden als het om de medailles gaat. Hij werd in het seizoen 2012/2013 wereldkampioen bij de junioren in de twee- en viermansbob. Een maand later pakte hij ook de wereldtitel bij de senioren.Hij is daarmee de jongste wereldkampioen ooit. Wordt Friedrich ook Olympisch kampioen dan kan hij echt een hele grote worden, want hij kan nog wel een paar Spelen mee.

Aleksandr Zoebkov (Rusland)

De Russische hoop op medailles in de twee- en viermansbob. De man die eigenhandig de bobsleesport in Rusland groot gemaakt heeft. Mede dankzij een wereldtitel in 2005 met de viermansbob en twee olympische medailles (zilver met de viermansbob in 2006, brons in de tweemansbob in 2010). 39 is ie inmiddels en eigenlijk zou hij al gestopt zijn. Hij schreef een open brief naar de Russische bobsleebond dat hun olympische atleten als slaven werden behandeld. Vervolgens ging de bezem erdoor bij de bobsleebond en besloot Zoebkov om toch door te gaan. Nog een olympische medaille zou een mooi slotakkoord zijn voor deze Russische held.

Steven Holcomb (Verenigde Staten)

De man die verantwoordelijk is voor één van de mooiste verhalen uit de huidige sportwereld. Holcomb was een paar jaar voor de Olympische Spelen van 2010 bijna blind, hij leed aan de oogziekte keratoconus. Zijn carriere leek ten einde, maar toen kwam er een arts met de C3-R methode. Holcomb was proefpersoon, maar het werkte. Binnen een half uur kon hij weer zien. De Amerikaan werd vervolgens in de viermansbob wereldkampioen en in 2010 Olympisch kampioen. Het was het eerste goud voor Amerika in 62 jaar. De C3-R methode heet nu de Holcomb C3-R methode.

Sandra Kiriasis (Duitsland)

De meest succesvolle bobsleester allertijden. Olympisch zilver in 2002, goud in 2006. Daarnaast ook drie wereldtitels, drie zilveren medailles op een WK en negen keer achter elkaar (van 2003 t/m 2011) winnares van de wereldbeker. Inmiddels is ze 39 en zullen de Spelen van Sotsji haar laatste kunstje zijn. Een kunstje dat waarschijnlijk geen medaille gaat opleveren. De concurrentie uit vooral Canada en Amerika is simpelweg te groot.

Amerika vs Canada

De Amerikaanse vrouwen zijn samen met Canada favoriet voor het goud. Voornamelijk vanwege de kracht achterin de bob. Amerika heeft namelijk de beschikking over twee topatleten uit een andere sport. Tweevoudig wereldkampioene op de 60 meter horden, Lolo Jones en Lauryn Williams, wereldkampioene op de 100 meter en winnares van het olympisch zilver op die afstand in 2004. Williams won twee jaar geleden op de Spelen in Londen ook nog eens goud op de 4x100 meter. Het duo zorgt voor topstarttijden, een belangrijke voorwaarde voor een snelle afdaling. Amerika zal in Sotsji af moeten rekenen met de Canadezen onder leiding van Kaillie Humphries. Zij won het goud op de Spelen van 2010 in Vancouver en werd de afgelopen twee jaar wereldkampioene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl