NOS SchaatsenAangepast

Michel Mulder: winnen went nooit

Michel Mulder prolongeerde zondag in Nagano zijn wereldtitel sprint. Hij won beide 500 meters en werd vijfde en derde op de 1.000 meters. Hij bleef nummer twee, Shani Davis, 0,72 seconden voor in het eindklassement. Het brons was verrassend voor de Australiër Daniel Greig.

Mulder domineert dit seizoen de sprint. Na een serie sterke optredens in het wereldbekercircuit en een superieur optreden bij het Olympische Kwalificatie Toernooi eind december, kwam de wereldtitel amper als een verrassing. Maar van verzadiging is bij Mulder nog lang geen sprake. "Winnen went nooit. Ik win nog graag heel vaak."

Richting Sotsji

Tijd om zijn wereldtitel uitgebreid te vieren, had Mulder niet. Een paar uur na zijn laatste race stapte hij samen met de andere Nederlandse deelnemers alweer in de bus richting Tokyo, om aldus maandagmorgen vroeg het vliegtuig terug naar Nederland te kunnen nemen. Daar staat een laatste trainingskamp gepland in Heerenveen alvorens Mulder vertrekt naar de Olympische Spelen in Sotsji.

De wereldtitel is een extra stimulans op weg naar Sotsji, erkende Mulder. "Natuurlijk zijn de Olympische Spelen het belangrijkst, maar deze titel is wel heel fijn. Als ik straks in Sotsji op het ijs sta, heb ik al een prijs op zak, de rest heeft nog niks. Het is mooi om te weten dat ik op de belangrijke momenten kan presteren."

Mulder kon dit WK qua spanning niet vergelijken met dat van vorig jaar in Salt Lake City. "Het is een andere spanning dan vorig jaar. Nu was ik de favoriet. Dan moet je maar koel blijven en zorgen dat je geen fouten maakt. Vorig jaar kon ik vrij schaatsen."

"Trots op Greig"

Daniel Greig eindigde als derde bij het WK. Dat deed Mulder ook heel goed. "Ik ben enorm trots op hem. Ik train elke dag met Daniel. Het is zijn debuut en hij laat het meteen zien. Echt enorm knap. Het was nog mooier geweest als Ronald (broer Mulder red.) ook op het podium had gestaan, maar het mocht niet zo zijn."

Mulder beseft dat hij bij de Olympische Spelen in Sotsji ook favoriet is. Met name op de 500 meter. "Dat is waar. Maar als ik in Sotsji aan de start sta, ben ik wereldkampioen en de rest nog niet. Winnen went nooit. Ik win nog graag heel vaak."

Bekijk het eindklassement van het WK sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl