NOS SportAangepast

Lot Van Calker in handen NOC*NSF

De tweemansbob van Edwin van Calker is er zaterdag niet in geslaagd zich op eigen kracht te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De Groninger kwam met remmer Jeroen Piek bij de wereldbekerwedstrijd in Igls niet verder dan de 16de plaats.

De wereldbeker van Igls was de laatste kans voor de bobsleeërs om directe kwalificatie af te dwingen. De Bob en Slee Bond Nederland wil desondanks een verzoek indienen bij NOC*NSF om Van Calker met de tweemansbob tóch aan te wijzen voor Sotsji, zo bevestigde technisch directeur Wopke de Vegt van de BSBN.

Toptien was vereist

Voor Van Calker, die wel een olympische nominatie op zak had, was een klassering bij de toptien vereist. Ook Ivo de Bruin bleef met remmer Dempster Wintersberger ver verwijderd van een olympisch ticket. De Bruin werd 24ste en kan daardoor Sotsji uit zijn hoofd zetten.

De zege in Igls ging naar het Amerikaanse duo Steven Holcomb/Steven Langton, dat al weer voor de vijfde keer de beste was in het wereldbekercircuit. De Zwitsers Beat Hefti en Alex Baumann, winnaars van de laatste twee wereldbekerwedstrijden, werden tweede.

NOC*NSF beslist over aanwijsplek Van Calker

Voor Van Calker, die zich in de viermansbob wél plaatste voor de Olympische Spelen, bestaat er nog een kleine mogelijkheid om toch in de tweemansbob uit te komen in Sotsji. In dat geval moet NOC*NSF positief reageren op het verzoek van de BSBN om Van Calker met de tweemansbob aan te wijzen voor Sotsji.

"Als Van Calker zou kunnen starten in de tweemansbob, dan kan hij tien extra afdalingen maken op de olympische baan in Sotsji", aldus De Vegt. "Die extra wedstrijd- en trainingsruns kunnen heel belangrijk zijn voor het resultaat met de viermansbob."

NOC*NSF zal na 19 januari een beslissing nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl