NOS SportAangepast

Vooruitblik 2014: Jorien ter Mors

NOS Sport kijkt met vijf sporters vooruit naar 2014. In de serie 'Terugblik 2013-2014 vooruitblik' vandaag: Jorien ter Mors.

Na mislukte pogingen op de 1.000 en 3.000 meter, is een derde tijd op de 1.500 meter wel voldoende voor een ticket naar Sotsji. Er is teleurstelling bij de hoofdpersoon in kwestie, maar er is ook verbazing bij de kenners. Hoe komt het dat ze zich op maar één afstand weet te plaatsen?

Jorien ter Mors. De shorttrackster die het ook ging proberen op de langebaan. Het klinkt zo vanzelfsprekend als ze op het ijs staat tussen de langebaanschaatssters, maar eigenlijk is het heel bijzonder.

In november 2012 maakt ze haar debuut op een wereldbekerwedstrijd langebaan. Ze pakt brons op de 3.000 meter en weet vriend en vijand te verbazen. Als ze een maand later Nederlands kampioene allround wordt, is het voor iedereen duidelijk. Een nieuwe langebaantopper is geboren.

Mooiste moment

Ter Mors weet in 2013 shorttrack goed te combineren met langebaan. Samen met shorttrackcoach Jeroen Otter kiest ze zorgvuldig haar wedstrijden uit. Op de WK shorttrack in het Hongaarse Debrecen beleeft ze haar grootste succes. Het gaat mis op de 500 meter en de 1.500 meter, maar Ter Mors pakt zilver op de 1.000 meter. Zonder te twijfelen noemt ze dat als het mooiste moment van het afgelopen jaar.

"Het was voor mij twee dagen ellende en één dag vreugde", zegt ze daarover. Het is tevens een boost voor de aandacht van het shorttrack. Want niet alleen haar aanwezigheid op de langebaan maakt het shorttrack populairder, de Nederlandse ploeg behaalt ook steeds meer successen bij het shorttrack.

"De aandacht in Debrecen was meer dan we ooit hebben gehad. Er was zelfs een cameraploeg van de NOS aanwezig. Dat is voor ons ook iets nieuws. Dat hadden we op eerdere WK's niet meegemaakt. Het is echt heel mooi voor onze sport en ik denk dat we er ook goed gebruik van hebben gemaakt."

"Door zure appel heenbijten"

Als negen maanden later aan Jorien ter Mors wordt gevraagd of ze er niet enorm van baalt dat ze zich niet op alle deelgenomen afstanden een olympisch ticket heeft gepakt, gaat het toch weer over het langebaanschaatsen. Ze heeft zich als eerste Nederlandse vrouw voor twee verschillende sporten op één Olympische Spelen geplaatst. Een bijzonder moment. Toch baalt ze een beetje. Slecht één van de drie mogelijke tickets heeft ze bemachtigd.

"Je weet wel dat je niet 100 procent fit aan de start staat", doelt ze op het feit dat ze kort voor het Olympisch Kwalificatietoernooi ziek was. "De rest staat 110 procent fit aan de start, dus dan weet je wel dat het een zware opgave wordt."

"Uiteindelijk baal je natuurlijk goed, want als je de eerste tickets mist, speelt het wel in je hoofd mee. Haal ik het op die andere afstand dan wel? Op die andere afstanden wilde ik ook graag starten. Maar als dat niet lukt moet je door de zure appel heenbijten en de knop omzetten. Eigenlijk weer fris aan de start staan en je richten op de nieuwe kansen. Gelukkig ging het goed op de 1.500 meter."

Ter Mors vindt niet dat ze te vroeg in het seizoen heeft gepiekt op de langebaan. "Het blijft een momentopname. Je moet op dat moment goed zijn. Ik ben nu nog steeds niet helemaal fit, dan wordt het gewoon wat moeilijker. Het niveau is gewoon heel goed in Nederland en dan moet je je van je beste kant laten zien. Bij mij was het gewoon niet goed genoeg."

Gewetensvraag

Feit is dat ze in Sotsji zes kansen op een medaille krijgt. Ze komt in actie op de 500, 1.000 en 1.500 meter en de relay bij het shorttrack. Op de langebaan schaatst ze de 1.500 meter en ze zit ook nog in de selectie van de ploegenachtervolging.

Dan volgt de gewetensvraag: naar welke sport kijk je meer uit op de Spelen? Ze antwoordt zonder na te denken: "Uiteindelijk blijft het shorttrack wel iets waar ik meer naar uit kan kijken dan het langebaanschaatsen, maar ik vind het heel mooi dat ik het allebei kan doen. Ik geniet ook van allebei. Het shorttrack blijft toch iets meer genieten. Ik glimlach ook helemaal als ik weer dicht bij het ijs kan hangen. Toch denk ik, als ik reëel ben, dat ik voor medailles kan strijden. Zowel bij shorttrack als op de langebaan. Dat moet zeker lukken."

Wat het jaar 2014 verder met zich mee gaat brengen, weet Ter Mors niet. Er is meer dan de Spelen. Van 17 tot en met 19 januari zijn de EK shorttrack in Dresden en in maart de WK shorttrack in Montreal. Twee toernooien waar ze ook het vizier op heeft gericht. "Ik vind het gewoon heel leuk om te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl