NOS SchaatsenAangepast

Team Liga in de bres voor Nauta

Team Liga heeft laten weten naar de geschillencommissie van de KNSB te stappen naar aanleiding van de voordracht van de olympische schaatsploeg.

De ploeg van Marianne Timmer meent dat Yvonne Nauta onrecht is aangedaan. De schaatsster liep op de 3.000 meter een startbewijs mis doordat ze gehinderd werd bij een kruising met Linda de Vries. Nauta eindigde op die afstand als vierde op 0,03 seconde van Annouk van der Weijden, die met het derde ticket aan de haal ging.

De selectiecommissie beschouwt het voorval echter niet als 'calamiteit'. De schaatsbond liet weten dat Nauta niet tot de absolute wereldtop behoort op de drie kilometer en daarom niet in aanmerking komt voor een aanwijsplaats.

Marianne Timmer pleit voor een skate-off tussen beide vrouwen. ''Wij staan open voor een eerlijke competitie, zodat ze allebei kunnen laten zien wat ze in huis hebben'', aldus Timmer. ''Yvonne zit in een opwaartse spiraal, ze laat zien dat ze elke week beter wordt. Deze 3.000 meter heeft ze niet kunnen laten zien wat ze kan. Ze moest 100 meter lang aan de kant omdat ze anders onderuit was gegaan.''

Nauta nam later tijdens het OKT sportief revanche door zich wel voor de olympische 5.000 meter te plaatsen.

Oenema

Mocht Nauta alsnog de plek van Van der Weijden op de drie kilometer innemen, dan helpt ze daar ook ploeggenote Thijsje Oenema mee. Sprintster Oenema viel als elfde vrouw op de prestatiematrix net buiten de boot, maar wordt de gelukkige nummer tien als Van der Weijden van de lijst verdwijnt. Timmer: ''Thijsje is absolute wereldtop. Als zij in vorm is, is zij kandidaat op de 500 meter.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl