NOS SchaatsenAangepast

Geen Spelen voor Gerritsen

Annette Gerritsen ontbreekt in februari definitief bij de Olympische Spelen in Sotsji. Carien Kleibeuker en Yvonne Nauta eindigden op de vijf kilometer in de topdrie en kwamen daardoor boven de sprintster te staan in de inmiddels beroemde prestatiematrix.

Ook Thijsje Oenema staat in de matrix onder de streep en lijkt de Spelen te moeten missen.

Nederland mag in februari maar tien Nederlandse schaatssters naar de Spelen sturen. Gerritsen en Oenema waren er eerder dit toernooi niet in geslaagd op eigen kracht een olympisch ticket af te dwingen, maar mochten door middel van de matrix toch nog hopen.

Van Riessen juicht

Dankzij de podiumplaats van Ireen Wüst op de vijf kilometer mag Laurine van Riessen, tweede op de 500 meter, wel naar de Spelen.

De tien geplaatste Nederlandse vrouwen zijn Ireen Wüst, Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Annouk van der Weijden, Margot Boer, Carien Kleibeuker, Yvonne Nauta en Laurine van Riessen.

'Calamiteiten'

Van der Weijden is de enige die nog een dag in spanning zal moeten zitten. Ze eindigde op de drie kilometer als derde, slechts drie honderdsten voor Nauta. Nauta werd tijdens haar race echter gehinderd door Linda de Vries en tekende protest aan. De KNSB geeft dinsdag uitsluitsel of er sprake is van een 'calamiteit'.

Als de KNSB besluit om nog eens te kijken naar de zaak rond Nauta/Van der Weijden, heeft Oenema weer een kans. Gaat het ticket voor de drie kilometer alsnog naar Nauta, valt Van der Weijden weg uit de matrix en is Oenema verzekerd van het laatste ticket. Saillant detail is dat Oenema en Nauta ploeggenoten zijn bij Team Liga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl