NOS SchaatsenAangepast

De Jong: Sotsji klinkt heel gewoon

Met een derde plaats op de tien kilometer bij het OKT in Thialf stelde Bob de Jong deelname aan zijn vijfde Spelen veilig ("dat klinkt heel gewoon"). Toch knaagde er na afloop iets bij de routinier.

"Ik zat ook te mikken op het baanrecord", refereert hij aan Sven Kramer, die met een baanrecord van 12.45,08 eerste werd. "Dan zie je toch dat je net even te gespannen moet rijden, ook om Jan Blokhuijsen achter je te houden. Je wilt ook geen risico nemen dat je op het eind helemaal op een hoop gaat."

Opluchting

Toch overheerst bij De Jong de opluchting dat hij naar Sotsji gaat. "Zeker. Je mist op drie tienden de vijf kilometer. Dan weet je wel dat de tien nog komt, maar het is toch een hele, hele spannende dag dan."

De Jongs tijd van 12.50,20 mocht er wezen. "Op de tien hoor ik op het international podium, maar nu kwam er toch even wat meer druk op. Eigenlijk zat ik er meteen goed in. De eerste ronde was meteen hard zat. Dan komt die ontspanning ook. Op tien ronden voor het eind had ik het idee dat ik 'm te pakken had."

Sotsji heel gewoon

Nu op naar Sotsji. "Dat klinkt heel gewoon", zegt De Jong. "Wat niet normaal is, is dat ik nu moet gaan nadenken over de eerste dagen. Voor een vijf kilometer moet je vroeg in het olympisch dorp zijn. Ik ben nu eerste reserve, dus ik zal er moeten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl