NOS SchaatsenAangepast

De Jongs vijfde Spelen geen record

Met zijn kwalificatie voor de 10 kilometer in Sotsji heeft Bob de Jong zich voor de vijfde keer in zijn carrière verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. Dat is een opmerkelijke prestatie, doch uitzonderlijk is het zeker niet.

Bij het langebaanschaatsen zijn zes olympische deelnames het record. Dat record is in handen van twee personen, de Australiër Colin Coates en de Hongaars-Oostenrijkse Emese Hunyady. In Sotsji zal overigens de Duitse Claudia Pechstein zich in hun gezelschap voegen.

Claudia Pechstein

Pechstein had in Sotsji reeds aan haar zevende Winterspelen kunnen beginnen, ware het niet dat zij de vorige Olympische Spelen moest missen vanwege een dopingschorsing. Bijzonder aan Pechstein is, dat zij op alle vijf Spelen waaraan ze tot dusver deelnam medailles veroverde.

Colin Coates, actief in de tijdperken van Ard Schenk, Piet Kleine en Leo Visser, nam tussen 1968 en 1988 deel aan de Winterspelen. Zijn beste klassering was een zesde plaats op de tien kilometer tijdens de Spelen van Innsbruck in 1976, waar Piet Kleine het goud won.

Emese Hunyady debuteerde in 1984 in Sarajevo namens Hongarije als zeventienjarige op de Olympische Spelen. Na haar vlucht naar Oostenrijk zou zij nog vijfmaal voor haar nieuwe vaderland op de Winterspelen uitkomen. Op 35-jarige leeftijd was ze in 2002 in Salt Lake City voor het laatst actief. Haar grootste succes beleefde ze in 1994 in Hamar, waar ze goud won op de 1.500 meter en zilver veroverde op de 3.000 meter.

Tien olympische deelnames

Nederland kent één sporter die zeven olympische deelnames achter haar naam heeft staan: dressuur-amazone Anky van Grunsven. Zij vergaarde tussen 1988 en 2012 in totaal driemaal goud, vijfmaal zilver en eenmaal brons. Kleiduivenschutter Eric Swinkels deed zes keer mee, hij won eenmaal zilver (Montreal 1976).

Recordhouder wat betreft olympische deelnames is de Canadees Ian Millar. Als springruiter was hij tussen 1972 en 2012 op tien Olympische Spelen van de partij. Zijn oogst bedraagt één zilveren medaille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl