NOS SchaatsenAangepast

Revanche De Jong op 10 kilometer

Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong hebben zich tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi in Heerenveen verzekerd van een startbewijs op de 10.000 meter in Sotsji.

Kramer, die in de voorlaatste rit tegen Bergsma reed, won de afstand in een nieuw baanrecord: 12.45,08. Bergsma reed tot acht ronden voor het einde sneller, maar kon de versnelling van Kramer in de slotkilometers niet pareren. Met 12.47,42 verbeterde Bergsma wel zijn persoonlijk record met bijna drie seconden.

Revanche De Jong

De Jong revancheerde zich in de slotrit tegen Jan Blokhuijsen voor het net mislopen van een olympisch ticket op de 5.000 meter. Op die afstand bleef Blokhuijsen hem 0,3 seconde voor, maar op de dubbele afstand liet De Jong er geen twijfel over bestaan wie het derde startbewijs toekwam.

De Jong leidde van start tot finish en kwam uiteindelijk in 12.50,18 over de streep, waardoor hij in februari voor de vijfde keer naar de Spelen gaat. Hij was in 1998 in Nagano voor het eerst van de partij. Toen pakte hij de zilveren medaille op de 10.000 meter. In 2002 stelde De Jong in Salt Lake City teleur, maar in 2006 won hij het goud op de 10 kilometer.

Bijna vier jaar geleden, in Vancouver, won De Jong het brons op de langste afstand na de beroemde foute wissel van Kramer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl