NOS SchaatsenAangepast

Wotherspoon droomt van Spelen

Hij stond drie jaar lang langs de schaatsbaan. Maar inmiddels werkt Jeremy Wotherspoon aan zijn comeback en hoopt hij zich via de Canadese trials in Calgary voor de Olympische Spelen in Sotsji te plaatsen.

Wotherspoon kende een succesvolle carrière waarin hij vijftien wereldrecords reed, 49 wereldbekerwedstrijden won en vier keer de mondiale titel op de sprint veroverde. De 37-jarige Canadees is ook nog steeds wereldrecordhouder op de 500 meter met 34,03 (Salt Lake City, november 2007).

Maar olympisch goud bleef immer buiten bereik. Verder dan een zilveren plak op de 500 meter in 1998 in Nagano is hij niet gekomen. Daarna ging het telkens mis op het olympische toneel.

Gedachte

Tegenwoordig woont Wotherspoon met zijn gezin in Inzell, waar hij als coach talentvolle schaatsers de kneepjes van de sport tracht bij te brengen. Of beter: trachtte. Want afgelopen zomer kondigde hij zijn comeback aan, een rentree die moet leiden tot de Olympische Spelen in Sotsji.

"De gedachte om weer te gaan schaatsen kwam te vaak in mij op", vertrouwt de schaatser pur sang Mart Smeets toe. "Misschien was het ook wel nooit echt weg. Ik dacht er elke dag aan. Dat ging vanzelf."

Na de nodige duwtjes in de rug vanuit zijn omgeving hakte Wotherspoon de knoop door: hij ging weer aan wedstrijdschaatsen doen. Tests wezen uit dat hij nog in een prima lichamelijke conditie verkeerde. Alleen de souplesse was misschien enigszins afgenomen.

Uiterste

Met zijn voormalige rivaal Jan Bos als coach ging Wotherspoon aan de slag. Doel: weer op het niveau te komen dat hem op de Spelen kan brengen. Geen gemakkelijke opgave, merkte hij. "Als je drie jaar niet traint, is dat geen probleem. Dat maak je wel weer goed. Maar drie jaar geen wedstrijden is wel een probleem. In de training ga je nooit tot het uiterste. En daardoor wordt het uiterste minder."

Zijn stijl van schaatsen oogt nog altijd fraai, maar technisch kan het beter en de explosiviteit - belangrijk voor een snelle opening - laat vooralsnog te wensen over. Ondertussen nadert echter het moment van de waarheid: de trails in Calgary beginnen op 28 december."Ik kan nooit voorspellen hoe ik me op een wedstrijddag voel. Maar ik weet wel dat ik erheen ga en mij voorbereid alsof ik kampioen wil worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl