NOS SchaatsenAangepast

Verweij: niet via achterdeur naar OS

Net als voor zo veel schaatsers met ambitie staat er voor Koen Verweij een belangrijke periode voor de deur. Een periode die moet uitmonden in olympisch eremetaal in Sotsji, een doel dat de schaatser van TVM al aan het begin van het seizoen voor ogen had.

"Ik heb voor mezelf gezegd dit seizoen: ik wil er op de Olympische Spelen staan. Vier jaar geleden is mij dat, als jong jongetje, niet gelukt."

En daar wilde de Alkmaarder, ondertussen nog altijd maar 23 jaar, wel wat voor doen ook: "Volle bak ervoor leven. Dat deed ik vorige jaren ook wel, maar niet genoeg. Het was nu tijd dat ik echt voor de resultaten ging. En dit is een mooi jaar om daarmee te beginnen."

Oranje-troef

Zijn domein is de 1.500 meter, de afstand die hem de afgelopen maanden in het wereldbekercircuit drie keer op het podium bracht: achtereenvolgens eerste in Calgary, derde in Salt Lake City en tweede in Astana.

Zijn Nederlandse afstandstitel en het Nederlands record dat hij in Salt Lake op 1.42,28 zette, onderstrepen dat Verweij de voornaamste Oranje-troef op de schaatsmijl is. "De 1.500 meter is sowieso het hoofddoel", kijkt hij vooruit naar het komende kwalificatietoernooi in Heerenveen. "Alles wat daarbij komt, is extra", aldus de TVM-rijder, die bij het OKT ook zal starten op de 1.000 en 5.000 meter.

Plaatsing voor de Spelen lijkt een formaliteit. "Het begin van het seizoen liep heel erg goed. Dat is ook een doel geweest: dat ik heel constant zou presteren en telkens een hoog niveau zou laten zien. Dat wil ik nu weer en mij daarmee kwalificeren. Het zou een grote teleurstelling zijn als dat niet zou lukken."

Vangnet

En anders is daar nog de ploegenachtervolging als 'vangnet'. De beoogde olympische formatie bestaat uit Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Verweij. "We hebben met de ploegenachtervolging vanaf Vlieland een traject ingezet. Jan, Sven en ik zijn nu geselecteerd. Dat is heel erg fijn. Als je dan redelijk presteert bij het OKT, kun je ook aangewezen worden."

"Maar ik kwalificeer me toch het liefst eerst individueel. Dat moet ik ook voor mezelf doen, om echt goed te zijn op de Olympische Spelen. Via een achterdeur zou minder zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl