NOS SportAangepast

Nieuwe kans rivalen tweemansbob

Edwin van Calker en Ivo de Bruin, de piloten van de Nederlandse tweemansbobs, krijgen vanaf vrijdag een nieuwe kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sotsji. Voor het eerst hebben ze de beschikking over hun vertrouwde remmers.

Met een olympische nominatie op zak heeft Van Calker de grootste kans om zich te kwalificeren. Een plek bij de eerste tien in een wereldbekerwedstrijd volstaat, terwijl De Bruin minimaal één keer bij de topacht moet eindigen. Bij de eerste twee wereldbekerwedstrijden bleven de Nederlandse bobs daar nog ver van verwijderd.

Geschuif met remmers

Een opvallend verschijnsel in de concurrentiestrijd is het geschuif met remmers. Bror van der Zijde, de vaste remmer van De Bruin, kwam bij snelheidstesten in Oberhof in september als snelste uit de bus. Op verzoek van NOC*NSF en Nederlandse Bob en Slee Bond (NBSB) stapte Van der Zijde bij de eerste World Cup in Calgary in bij piloot Van Calker. Vorige week in Park City startte Van Calker met Sybren Jansma als vervanger voor de geblesseerde Van der Zijde.

Diezelfde Jansma was door de bond nu juist toegewezen aan piloot De Bruin, maar door een blessure kwam hij niet in actie. De Bruin, normaal gesproken de tweede piloot, ging noodgedwongen van start met reserveremmers Yannick Grenier en Arno Klaassen en was beide keren wel sneller dan Van Calker. De Bruin liet daarop weten niet gelukkig te zijn met de wisselingen.

De Vegt: geen gedoe

"Er is helemaal geen gedoe", zegt Wopke de Vegt stellig. Als technisch directeur van de NBSB bewaakt hij de kwalificatieprocedure van de bobsleeteams op weg naar Sotsji. "Onze doelstelling is om bij de mannen een viermansbob en een tweemansbob in Sotsji te krijgen. In die volgorde. Edwin van Calker is de piloot van de viermansbob, voor de tweemansbob hebben we twee ijzers in het vuur."

Van Calker en De Bruin zijn de kapiteins op hun eigen schip, weet De Vegt. Toch kunnen ze niet volledig hun eigen koers varen. "Als bobsleebond hebben wij het recht om wijzigingen in de opstelling te vragen. Op dit moment staat Ivo hoger op de wereldranglijst, maar dat komt ook omdat hij meer wedstrijden heeft gesleed. Onze prioriteit is de viermansbob met Van Calker als piloot. Dus is het logisch dat we hem ook graag in de tweemansbob op de Spelen willen hebben."

Vertrouwde samenstelling

In Lake Placid komen beide piloten weer met hun vertrouwde remmers in actie: Van Calker met Jansma en De Bruin met Van der Zijde. Weer een wissel die ingegeven is door het selectiebeleid. De twee beste remmers van Nederland komen allebei terug van een blessure. Jansma is weer wedstrijdfit na een kuitspierblessure die hij in september opliep, terwijl Van der Zijde kampt met pijntjes in de liesstreek.

De Vegt sluit niet uit dat er in de komende weken opnieuw gewisseld gaat worden. "De bobs hebben tot de wereldbekerwedstrijd in Igls de kans om zich te kwalificeren. Op 19 januari maken we de balans op", aldus de voormalig schaatstrainer. "Ons uitgangspunt is simpel: we willen met het sterkste team op de Spelen aantreden. In principe kunnen we tot in Sotsji aanpassingen doen in de samenstelling van de tweemansbob."

Geen reservepiloot

Nederland zal in ieder geval geen reservepiloot meenemen naar Sotsji. De Vegt rekent op kwalificatie van de viermansbob. "We mogen maar één reserve meenemen en dat zal een remmer zijn die in de viermansbob past. Het klopt dat Van Calker de enige piloot is voor de vier en ik ga ervan uit dat hij zich plaatst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl