Dubbele missie vliegende Vuik

Een goeie afsprong. Los van de grond. Een blaadje dat door de lucht zweeft.

Schansspringster Wendy Vuik omschrijft het gevoel dat ze krijgt van het vliegen van de schans. Ze is de enige Nederlandse die deze discipline op wereldniveau beoefent. Voor de toekomst van de sport in Nederland is het van groot belang dat Vuik zich kwalificeert voor de Olympische Spelen in Sotsji. Vuik: "Andere meiden moeten gaan denken: dat wil ik ook!"

Het is dus een dubbele missie die Vuik heeft. Allereerst wil ze zich plaatsen voor Sotsji. Dat moet er dan vervolgens toe leiden dat er meer belangstelling komt voor de sport. Het kán, maar dan moet het wel meezitten.

Voldoende kansen

Dit weekend zat het niet mee. Een dennentakje dwarsboomt Vuik in haar plannen. Terwijl ze met 90 kilometer per uur naar beneden dendert, waait er een takje in haar spoor op de schans van het Noorse Lillehammer. De sprong mislukt, maar daarmee is de missie niet meteen ten einde. Vuik: "Er komen nog acht wedstrijden, de kansen zijn er nog."

Om zichzelf naar Sotsji te springen, moet Vuik in één van die wedstrijden een top 8-klassering noteren. Niet makkelijk, in een veld van 55 deelnemers. Maar de 25-jarige Vuik is vol vertrouwen: "Als ik de technieken die ik laat zien in de training ook in de wedstrijden bij elkaar breng, zit er nog veel meer in."

Voorbereiding optimaal

Op dit moment behoort de Dordtse tot de subtop van de wereld, met een klassering tussen plek twintig en dertig op de wereldranglijst. Ze heeft dus een uitschieter nodig om de Spelen te halen.

Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Het aantal trainingsuren schroefde ze op naar het maximum, haar lichaamsgewicht bracht ze terug tot een minimum. Vuik: "Ik heb veel in het buitenland getraind om mijn techniek te verbeteren en ben daardoor veel constanter geworden. Deze winter moet het gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl