NOS SportAangepast

Bobfenomeen wil opnieuw goud

Blind een bobsleebaan af. Voor de Amerikaan Steven Holcomb was het in 2008 bijna de realiteit. Hij had een oogziekte waardoor hij bijna niets meer zag. Voor een bobpiloot best lastig; in het spel van tienden en centimeters zijn twee goed werkende ogen een pré.

Twee jaar voordat Holcomb in Vancouver olympisch kampioen werd, zag de Amerikaan zo weinig dat doorgaan met de sport onverantwoord was. Hij moest stoppen met bobben. Zijn teamgenoten en coach vonden echter een oplossing om hem voor het bobsleeën te behouden.

Succesvol experiment

Er was een arts die bij Holcomb een experimentele operatie wilde uitvoeren. Daarbij werden er lenzen achter zijn irissen geplaatst. Hierdoor kreeg hij zijn zicht weer terug en Holcomb kroop weer achter het stuur. "Van het laagste laag naar het hoogste hoog, geweldig", aldus Holcomb.

Die twee goed werkende ogen leverden de Amerikaan overigens wel een ander probleem op. Hij was inmiddels zo gewend om op zijn gevoel de bobbaan af te gaan, dat hij alleen maar werd afgeleid door alles wat hij zag. Pas nadat hij het vizier van zijn helm zo had beschadigd dat hij net even iets minder goed zag, kwamen ook de successen terug.

Filmscenario

Holcomb werd wereldkampioen in 2009, won de wereldbeker en bij de Olympische Spelen van Vancouver kwam daar olympisch goud bij. Hij versloeg op de Canadese baan de beste bobber aller tijden, André Lange uit Duitsland. Een scenario dat Amerikaanse filmmakers zelf niet beter hadden kunnen verzinnen. Die film kwam er tot nu toe niet. Maar misschien wel na Sotsji, waar Holcomb opnieuw een van de favorieten is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl