NOS SportAangepast

Oost-Timorese skiër wil naar Sotsji

Yohan Goutt Goncalves heeft er zijn zinnen op gezet om in Sotsji de eerste Oost-Timorese deelnemer te worden aan de Winterspelen. De negentienjarige Goncalves is vast van plan als skiër de kleuren van het jonge land uit Zuidoost Azië te verdedigen op de slalom en/of de reuzenslalom.

De eerste grote hobbel op weg naar Sotsji heeft Goncalves, zoon van een Franse vader en een Oost-Timorese moeder, inmiddels genomen. Een skibond had Oost-Timor niet, dus richtte Goncalves die zelf op. Hij koos zichzelf logischerwijs als het enige lid dat de bond zou kunnen vertegenwoordigen en stapte naar de wereldskibond FIS. In juni van dit jaar volgde de officiële erkenning. De Oost-Timorese skibond werd erkend.

Om zich te kwalificeren, kan Goncalves volstaan met een minimumaantal punten. Die punten kan hij verdienen bij een reeks wedstrijden van het tweede niveau die van start gaan in Noorwegen. Een bevlieging is Goncalves' plan zeker niet. De jonge atleet, die in Australië is opgegroeid, traint al jaren in het zuiden van Australië om zijn olympische droom te verwezenlijken. "Ik heb er alle vertrouwen in en ik ben nog jong. Hopelijk is dit nog maar de start van mijn olympische carrière."

Goncalves, die ook voor Australië zou mogen sporten, heeft heel bewust voor Oost-Timor gekozen. Het land dat zijn moeder in 1974, net voordat Indonesië de Portugese kolonie binnenviel, in een gammel bootje ontvluchtte. "De bevolking gaat nog altijd gebukt onder een roerig verleden. Sport kan helpen om daar overheen te komen."

Trots

Oost-Timor werd in de 16de eeuw gekoloniseerd door de Portugezen en riep in 1975 de onafhankelijkheid uit. Later dat jaar viel Indonesië binnen, waarop een lang conflict volgde. Naar schatting 100.000 bewoners lieten daarbij het leven door geweld, honger en ziekte. Na een interventie door de Verenigde Naties gaf Indonesië de heerschappij op en sinds 2002 is Oost-Timor een souvereine staat. "Timor is maar net begonnen om te bouwen aan een trots, onafhankelijk land. Ik wil laten zien dat het bij ons land niet alleen maar over die oorlog hoeft te gaan", aldus Goncalves.

Voorlaatste

De olympische traditie van Oost-Timor is dus nog uiterst beperkt. In 2000 namen vier atleten in Sydney onder de olympisch vlag deel aan de OS in Sydney. In 2004, 2008 en 2012 vaardigde het het jonge land twee sporters af naar de Zomerspelen. In Londen werden Augusto Ramos Soares en Juventina Napoleao vorig jaar beiden voorlaatste op de marathon.

Dat moet beter kunnen: Goncalves' doel is om de prestatie te verbeteren van Samir Azzimani die als enige Marokkaanse atleet op de Winterspelen van 2010 in Vancouver als 44ste eindigde op de slalom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl