NOS SportAangepast

Van der Wal hoopt nog op Sotsji

Snowboarder Dolf van der Wal heeft goede hoop dat hij zich nog plaatst voor de Olympische Spelen in Sotsji. Hij was er vier jaar geleden in Vancouver al bij, kende daarna een zware periode, maar zegt nu weer de juiste vorm te hebben om kwalificatie af te dwingen op het nieuwe onderdeel slopestyle.

Als Van der Wal bij een van de komende drie wereldbeker-wedstrijden in de top acht eindigt, voldoet hij aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. "Ik ga ervan uit dat het goed komt", aldus Van der Wal. "Ik ben beter dan ooit. De vorige wedstrijden kwam ik alleen steeds ongelukkig ten val."

Zware periode

Dat Van der Wal nu denkt aan olympische kwalificatie, had hij een jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Hij verloor de motivatie toen zijn zus (cabaretière Floor van der Wal) in maart 2011 verongelukte.

"Snowboarden ging niet meer. Ik stond wel op de piste, maar mijn gedachten waren er niet bij." Na de sport even uit zijn hoofd te hebben gezet, besloot Van der Wal vorig jaar toch weer te gaan snowboarden.

Topsport en werk in de bouw

Omdat hij niet meer in het bezit is van de A-status bij NOC*NSF combineert hij dat met werken in de bouw. "Ik sta drie dagen in de week in het fijnstof. Ideaal is het niet, maar ik wil graag naar de Spelen, dus ik moet wat."

Het overlijden van zijn zus heeft van hem een ander mens en andere sporter gemaakt, volgens Van der Wal. "Als ik nu val, denk ik 'ach, er zijn ergere dingen', maar een echte topsporter zou flink balen en het proberen te verbeteren. Zo zit ik niet meer in elkaar, maar in het slopestyle hoeft dat geen slechte eigenschap te zijn. Daar past een relaxte sfeer bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl