NOS SportAangepast

Drie shorttrackers op 500 in Sotsji

De Nederlandse shorttrackers hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Kolomna drie tickets voor de olympische 500 meter in de wacht gesleept.

De toernooien van Turijn (vorige week) en Kolomna gelden tevens als olympisch kwalificatietoernooi. Voor een olympisch ticket was een plaats bij de beste 32 over twee toernooien nodig.

Donderdag stelden Daan Breeuwsma en Freek van der Wart in de voorronden al een ticket veilig, maar door een val van Niels Kerstholt was het onzeker of daar een derde startbewijs bij zou komen. Op de finaledag van de 500 meter vielen de resultaten gunstig uit voor Nederland, met een derde ticket als gevolg.

Knegt vierde in finale 1.500 meter

Sjinkie Knegt greep in Kolomna net naast een medaille op de 1.500 meter. Hij eindigde als vierde. Knegt, vorige week derde in Turijn, had de finale bereikt na een door de Rus Semen Jelistratov veroorzaakte val. Knegt was ook slachtoffer, maar krabbelde snel weer op en eindigde als tweede. De Amerikaan JR Celski pakte goud.

Jorien ter Mors haakte halverwege dag vier ziek af. Nadat ze zich geplaatst had voor de halve finales van de 1.500 meter, besloot Ter Mors het voor gezien te houden. "Ik voel me de hele week al niet lekker, maar ben doorgegaan, om zo veel mogelijk olympische startbewijzen binnen te halen", zei Ter Mors, die wel zondag de aflossing hoopt te rijden.

Bijrol

Nadat Freek van der Wart niet verder kwam dan de achtste finales op de 500 meter, slaagde Daan Breeuwsma er niet in de halve finales te bereiken. Hij werd derde in zijn heat. Breeuwsma werd als negende gerangschikt.

Lara van Ruijven kon geen individuele olympische kwalificatie afdwingen op de 1.500 meter en de 500 meter. Ze moest een plaats in de A- dan wel B-finale halen. Op beide afstanden strandde ze in de kwartfinales. Van Ruijven komt wel in actie in Sotsji met de aflossingsploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl