NOS SportAangepast

"Medailles shorttrackers lonken"

De Nederlandse shorttrackers kunnen met een goed gevoel terugkijken op het eerste olympische kwalificatietoernooi in Turijn. Op bijna alle afstanden is Nederland zo goed als verzekerd van het maximale aantal deelnemers bij de Olympische Spelen in Sotsji.

Volgens NOS-verslaggever Joris van den Berg liggen de shorttrackers zelfs op koers om medailles te gaan halen in Rusland. ''Ik zal niet zeggen gouden medailles, want dat is nog iets anders. Maar Nederland maakt serieus kans op shorttrack-medailles in Sotsji'', aldus Van den Berg vanuit Turijn.

Sterke rentree Sjinkie Knegt

Bij de mannen is Sjinkie Knegt de grote blikvanger. Hij maakte in Turijn een sterke comeback na een knieblessure. Knegt toonde vormbehoud met een bronzen medaille op de 1.500 meter en een vijfde plaats op de 1.000 meter. Op die afstanden gaat hij vrijwel zeker naar de spelen. Van den Berg: ''Volgende week in Kolomna gaat Knegt ook voor olympische kwalificatie op de 500 meter. Die liet hij in Turijn schieten, om zijn knie te ontlasten.''

Naast Knegt presteerden ook Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma prima in Turijn. Met de aflossingsploeg werd een bronzen medaille in de wacht gesleept. Kerstholt eindigde individueel als achtste op de 500 meter en als tiende op de 1.500 meter. Van der Wart behaalde een zesde plaats op de 500 meter.

Van den Berg: ''Met name op de 500 meter is de concurrentie moordend op wereldniveau. Met name op de 1.000 en de 1.500 meter moet het gebeuren voor de Nederlandse mannen. De échte specialisten die in de shorttrack-wereld rondschaatsen zijn echter heel moeilijk te verslaan. Maar bondscoach Jeroen Otter heeft de zaken goed voor elkaar. Het ziet er rooskleurig uit.''

Ter Mors koningin van de Spelen?

Bij de dames is het vooral Jorien ter Mors die voor aansprekende resultaten moet zorgen. ''Als ze in topvorm is, kan ze de koningin van de Spelen worden met medailles op zowel de langebaan als bij het shorttrack'', aldus Van den Berg. De topvorm was er dit weekend nog niet bij Ter Mors, die zevende werd op de 1.000 meter, twaalfde op de 1.500 meter en vijftiende op de 500 meter.

''Ze had inderdaad geen lekker weekend, maar het is nog een paar maanden voor Sotsji. Ze ontkent dat de teleurstellende resultaten te maken hebben met de combinatie met het langebaanschaatsen. Voor haar is er maar één manier om te winnen en dat is als ze van kop af meteen voorop zit. Dat lukte dit weekend niet'', volgens Van den Berg.

Met de damesaflossingsploeg, die dit weekend vijfde werd in Turijn, gaat het ook de goede kant op. Van den Berg: ''Die vijfde plaats is voorlopig ook het maximale. Ze staan heel ver van de top vier af. Het ticket voor Sotsji is voor hen nog niet binnen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl