NOS SportAangepast

Minister verbiedt Sauerbreij te trainen

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft al drie dagen niet kunnen trainen in Sotsji.

Van de Russische minister van sport mogen alleen snowboarders uit het gastland van de piste af.

Sauerbreij had toezeggingen dat ze na de testwedstrijden van dit weekeinde de olympische piste kon gebruiken, maar dat ging niet door.

"We wilden ons vast oriënteren, maar er kwam ineens iemand met een hele hoge functie die zei dat er niet gesnowboard mag worden. Alleen de Russen mogen op de wedstrijdhelling."

Russische coach

Ook de Russische ploeg werd in eerste instantie verboden het wedstrijdterrein te betreden, tot de Russische coach dreigde op te stappen. Daar kwam de minister om de hoek kijken en vervolgens kon de Russische ploeg alsnog de piste op.

Sauerbreij verbaast zich vooral over het gebrek aan democratie. "Er is zo'n groot verschil in cultuur, dat wij dat helemaal niet herkennen. Daar hebben een heleboel mensen onder te lijden."

Grote bouwput

De olympisch kampioene van Vancouver ziet bovendien dat er nog heel wat moet gebeuren om Sotsji enige olympische allure te geven.

"De mensen doen vreselijk hun best, maar buiten het wedstrijdgebied is het één grote bouwput. Er zijn zoveel gebouwen nog lang niet af en gaan waarschijnlijk ook niet af komen. Het geeft een hele trieste aanblik."

De plek waar in 2014 de olympische snowboard-wedstrijden plaatsvinden is oorspronkelijk een natuurgebied. Dat moet voor de Spelen voor een groot deel verdwijnen. "Er worden overal gebouwen uit de grond gestampt en ik weet niet wat ze daar na de Spelen mee zouden moeten. Er zijn niet zo heel veel skiërs hier."

Rustdagen

Uiteindelijk heeft Sauerbreij dus al dagen niets kunnen doen. "Er zijn trainers acht uur lang bezig geweest om te zorgen dat we konden trainen, maar er is helemaal niets uitgekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl