De betogers in het centrum van Amsterdam
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Aanval op betogers na pro-Palestinademonstratie Amsterdam, zeven arrestaties

Op de Dam in Amsterdam is vanmiddag opnieuw gedemonstreerd voor de Palestijnen. Volgens de lokale omroep AT5 ging het om enkele duizenden betogers, die Palestijnse en andere vlaggen droegen en leuzen riepen.

Aan het eind van de middag ontstond een vechtpartij bij het Museumplein. Volgens de politie rende een groep van tien personen uit het niets af op de demonstranten en begon "in het wilde weg te schoppen en te slaan". Ook werd illegaal vuurwerk naar de betogers gegooid. De politie heeft zeven mensen aangehouden.

De hele week al is sprake van pro-Palestijnse demonstraties, zowel in Amsterdam als in Utrecht. Maar daarbij ging het om min of meer spontane betogingen. De demonstratie van vanmiddag was een maand geleden al aangekondigd. De organisatie meldde dat het officieel om een herdenking van wat de Palestijnen de Nakba (de 'catastrofe') noemen. Die gebeurde toen in 1948 de staat Israël werd gesticht. Naar schatting 700.000 Palestijnen sloegen toen op de vlucht of werden verdreven van hun land.

Shame on you

Geschat wordt dat in die tijd ook ongeveer 15.000 Palestijnen zijn vermoord, op een bevolking van 1 miljoen. "Deze herdenking is altijd belangrijk, maar heeft vandaag een specifieke urgentie", schrijven de organisatoren van de demonstratie van vandaag. Volgens hen duurt de "etnische zuivering" van toen nog steeds voort. "De wreedheid van de genocide die Israël in Gaza uitvoert, is geen plotselinge ontwikkeling. Het is de voortzetting van een eeuw van koloniaal geweld."

Na de bijeenkomst op de Dam was er een mars door Amsterdam. In de buurt van de ambtswoning van burgemeester Halsema aan de Herengracht riepen de betogers "Halsema, shame on you" en "Halsema resign". De burgemeester moet van de betogers opstappen vanwege het politiegeweld deze week tegen wat zij noemen "vreedzame demonstranten".

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

De afgelopen dagen is veelvuldig gedemonstreerd tegen de oorlog in Gaza, vooral op de Universiteit van Amsterdam. Maandagmiddag bezette een groep studenten een campus op het Roeterseiland. Dat zogeheten Gaza Solidariteitskamp werd 's nachts ontruimd door de mobiele eenheid.

Dinsdagmiddag bezetten betogers een ander terrein van de UvA in de binnenstad. Ook daar greep de ME in. In Utrecht werd woensdag een pro-Palestina demonstratie opgebroken door de politie. Donderdag was er in Amsterdam weer een pro-Palestijnse betoging, een sit-in op het Spui. Bij de betogingen was de eis van de demonstranten dat de universiteiten alle banden met Israël zouden verbreken, maar daar gingen de universiteiten niet op in.

Samenwerking stopgezet

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag heeft wel besloten een samenwerking met de Bezalel Academic of Arts and Design in Jeruzalem af te blazen. De academie is de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die de samenwerking met een Israëlische opleiding stopzet.

Bij de kunstacademie is niet gedemonstreerd. De studentenvereniging KABK startte in december wel een online petitie met het verzoek om alle banden met Bezalel te verbreken. De directie wees dat verzoek toen af, maar geeft daar nu dus wel gehoor aan.

"Stilzwijgend blijven ten aanzien van mogelijke schendingen van de mensenrechten kan worden gezien als een indirecte vorm van steun voor degenen die hun rechten overschrijden," aldus de directie van de KABK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl