Sjoukje Dijkstra was 'een icoon, legende, geweldig sporter, heerlijk mens'
Dat Sjoukje Dijkstra geliefd was, blijkt wel uit de vele reacties op het overlijden van de voormalig kunstrijdster en Nederlands eerste goudenmedaillewinnaar op de Winterspelen.
Het overlijden van Dijkstra, die 82 jaar is geworden, werd donderdagavond via Facebook bekendgemaakt door haar dochter Katja.
Erica Terpstra noemt Dijkstra "een geweldige sporter en een heerlijk mens". De voormalig NOC*NSF-voorzitter overhandigde Dijkstra in 2005 de Fanny Blankers-Koen Trofee voor haar verdiensten.
"Ik ken niemand die zoveel had gepresteerd en daar haar hele leven zo bescheiden over bleef", aldus Terpstra. "Ze was zo trots, maar ze dweepte er nooit mee. Dat is een bijzondere combinatie die je niet veel ziet."
Terpstra "gaat Sjoukje missen", stelt ze. De voormalige sportvrouwen hielden altijd contact. "Het was altijd een groot plezier om haar te ontmoeten en met haar te praten", aldus de oud-NOC*NSF-voorzitter.
In geheugen gegrift
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageerden op sociale media op het overlijden van de olympisch kampioen van 1964 en drievoudig wereldkampioen.
"Bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van Sjoukje Dijkstra", schrijven de koning en koningin. "Met haar fenomenale sprongkracht wist zij de schaatswereld en iedereen daarbuiten te verbluffen. Als eerste Nederlander ooit op de Olympische Winterspelen behaalde zij goud - en werd een legende. Haar fantastische prestaties staan in ons geheugen gegrift."
Ook schaatsbond KNSB kwam met een reactie, via directeur-bestuurder Herman de Haan. De Haan beschrijft haar als een voorbeeld voor jonge kunstrijders.
"Sjoukje won zes nationale, vijf Europese en drie wereldtitels. Maar haar naam wordt vooral in één adem genoemd met de eerste - en enige - gouden medaille voor Nederland in het kunstschaatsen op de Olympische Spelen. Een unieke prestatie in een mondiaal zeer grote sport als kunstschaatsen", aldus De Haan, die Dijkstra een inspirator noemt.
"Haar schitterende prestaties zorgden ervoor dat vele kinderen ook aan kunstschaatsen wilden gaan doen. Net als haar trainingsmaatje en eerder dit jaar overleden vriendin Joan Haanappel was Sjoukje een voorbeeld voor nieuwe generaties kunstschaatsers. Met het overlijden van Sjoukje Dijkstra verliezen we een van de grootste iconen van de Nederlandse (schaats)sport."
Sportvrouw in hart en nieren
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, noemt Sjoukje Dijkstra een icoon in het kunstrijden. "Ze was een sportvrouw in hart en nieren. Ze liet zien hoe je met hard werken je droom kunt waarmaken."
"Samen met haar onafscheidelijke vriendin Joan Haanappel, die in februari overleed, was ze een zeer belangrijke internationale ambassadeur voor het kunstrijden. Ze waren ook rolmodellen, die deze sport levend hebben gehouden, waarbij Sjoukje een bescheiden, maar krachtige rol nam."