Kritiek op 'trage reactie' politie na gewelddadige confrontatie betogers L.A.
De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië heeft kritiek geuit op de in zijn ogen trage reactie van de politie op een confrontatie tussen rivaliserende demonstranten op de University of California in Los Angeles (UCLA). Een groep pro-Israëlische betogers belaagde in de nacht van dinsdag op woensdag een tentenkamp van pro-Palestinademonstranten op de campus van de universiteit.
Pas na enkele uren zou de politie hebben ingegrepen. Gouverneur Gavin Newsom noemt de "beperkte en vertraagde" reactie van de politie onacceptabel.
De politie heeft het tentenkamp van de pro-Palestinagroep inmiddels ontruimd. Zeker vijftien mensen zijn gearresteerd. "Mensen mogen vreedzaam protesteren op de gemeenschappelijke buitenruimtes van de campus, maar ze mogen geen kampement bouwen en doorgangen blokkeren", zegt een woordvoerder van de universiteit tegen CNN.
Dinsdagavond, vlak voor middernacht, kwamen pro-Israëlische tegendemonstranten in hoody's en witte maskers het kampement op van de pro-Palestinademonstranten. De eerste groep zou met vuurwerk en voorwerpen zoals dranghekken naar de andere groep hebben gegooid. Op beelden is te zien hoe zij met stokken insloegen op de barricade.
Onrust duurde uren
Een UCLA-woordvoerder zegt dat er direct politie naar de plek is gestuurd toen de gevechten uitbraken, maar mensen ter plaatse zeggen dat de politie niet in actie kwam. "Politieagenten stonden aan de rand van het grasveld, maar weigerden in te grijpen terwijl we om hun hulp riepen", zegt een groep die betrokken was bij het tentenprotest in een verklaring.
Ongeveer drie uur na het begin van de gevechten wist de politie de orde te herstellen. De LA Times heeft een brief in handen waarin universiteitspresident Michael Drake aan het bestuur schrijft dat er "zoveel verwarring" is over het geweld, dat hij een onafhankelijk onderzoek instelt naar de reactie van de universiteit en de politie.
Bronnen vanuit de politie zeggen tegen de krant dat er niet genoeg agenten beschikbaar waren om naar de campus te gaan. Ze zouden geprobeerd hebben het geweld te stoppen, maar moesten zich terugtrekken omdat ze zelf werden aangevallen, aldus de bronnen.
UCLA schrijft op X dat alle colleges vandaag en morgen vanuit huis moeten worden gevolgd.
De studentenprotesten in de VS zijn al geruime tijd gaande. Ze begonnen op Columbia University in New York, waarna activisten op andere universiteiten ze overnamen. De studenten willen dat de universiteiten hun banden verbreken met bedrijven die connecties hebben met Israël, waaronder wapenleveranciers.
Onderhandelingen daarover tussen Columbia University en een afvaardiging van de betogers zijn op niets uitgelopen. De politie hield daarop gisteren 282 demonstranten aan die de Hamilton Hall, het gebouw waar het bestuur van de universiteit zetelt, bezet hadden. "We hebben duidelijk gemaakt dat het leven op de campus niet oneindig ontwricht kan worden door betogers die regels en wetten overtreden", aldus het universiteitsbestuur.
Biden heeft laten weten dat het bezetten van een academisch gebouw "absoluut de verkeerde aanpak is" en "geen voorbeeld is van een vreedzaam protest". Volgens de studenten gooit de politie met zijn harde optreden juist olie op het vuur.
Meldingen van antisemitisme
Hoewel de protesten over het algemeen vreedzaam verlopen, merken universiteitsbesturen en Joodse studenten dat het antisemitisme op universiteiten sinds 7 oktober toeneemt. Bij verschillende universiteiten kwamen meldingen binnen over intimiderende leuzen en antisemitisme tijdens de protesten.
Eerder dit jaar vertelden negen Joodse studenten van prominente universiteiten in het Amerikaanse Congres over hun ervaringen. Zo voelen ze zich onveilig en zeggen ze regelmatig te maken te hebben met fysiek en verbaal geweld. Sommige studenten zijn gestopt met het dragen van een keppel en verstoppen hun ketting met een davidster.