Vrijwilligerswerk en exceptionele prestaties op werk: ruim 3300 mensen onderscheiden
Tv-presentatrice Yvon Jaspers, zangeressen Berget Lewis en Tania Kross, investeerder Marcel Boekhoorn. Het zijn enkele meer bekende namen onder de 3375 mensen die vandaag, de dag voor Koningsdag, traditiegetrouw een lintje hebben gekregen.
Bijzonder is het verhaal van Dries van Loenen uit Den Haag, die enkele jaren geleden de scriptie schreef van zijn schoonzus Koosje van Haeringen, violiste en docente aan het Haagse conservatorium.
Zij leed aan de dodelijke ziekte ALS en en wilde haar kennis van het vioolonderwijs op papier zetten in een scriptie, maar kon dat niet meer zelf. Van Loenen schreef en presenteerde onder haar regie de scriptie, die werd beloond met een 10 en die ook als boek is verschenen. Twee dagen na de presentatie is Van Haeringen overleden. Van Loenen wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De hoogste onderscheiding die wordt uitgereikt, Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, gaat naar de Japanse oud-topambtenaar Kenzo Hiroki. Hij geldt wereldwijd als een gezaghebbend expert wat betreft waterbeheer en rampenbestrijding en heeft zich ingezet voor de samenwerking tussen Nederland en Japan op dat gebied.
Albert de Gooijer is met 98 jaar de oudste gedecoreerde man. Zijn lintje heeft hij te danken aan zijn rol als penningmeester van scoutingverenigingen en van de Protestantse Wijkgemeente Wilhelminakerk in Utrecht. Oudste vrouw is Muriel Arrindell-Simpson (97) uit Sint Maarten, die zich inzet voor het welzijn van ouderen.
De jongste man is Jeron Groeneveld uit Zwammerdam. De 29-jarige is sinds zijn 16e vrijwilliger bij lokale omroep Studio Alphen, waar hij regisseur, uitzendtechnicus en opnameleider is. Journaliste Wendy Beenakker (37), adjunct-hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, is onderscheiden voor haar activiteiten voor Scouting Nederland.
Allen zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden.
Zoals gebruikelijk geldt voor verreweg de meeste gedecoreerden dat ze zich verdienstelijk hebben gemaakt als vrijwilliger op lokaal niveau. Het gaat om 3287 mensen.
Er zijn ook onderscheidingen gegaan naar mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd in hun betaalde baan, maar dat zijn er veel minder: 138. Er is een overlapping, omdat sommige mensen om beide redenen zijn gedecoreerd.
Veel mensen namen hun lintje trots in ontvangst, maar de Friese Piet de Haan weigerde:
Er is dit jaar niet één terrein of onderwerp dat er bij de lintjesregen uitspringt, zegt een woordvoerder van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Sinds vorig jaar wordt in de Staatscourant, waarin alle ruim 3000 onderscheidingen worden gepubliceerd, vermeld op welke terreinen gedecoreerden zich verdienstelijk hebben gemaakt (maximaal drie). Vorig jaar viel op dat er naar verhouding veel mensen werden voorgedragen die zich inzetten voor armoedebestrijding.
Yvon Jaspers, al vele jaren het gezicht van reality-datingprogramma Boer zoekt vrouw, is "uitgegroeid tot een ambassadeur van de agrarische sector". Ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden, mede omdat ze "boeren en burgers verbindt".
Zangeres Berget Lewis is medeoprichter van het Stichting ZO! Gospel Choir, dat kansarme jongeren een podium wil geven. Verder zet ze zich in om de loopbanen van nieuw zangtalent te stimuleren. Ook Lewis mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.
Datzelfde geldt voor investeerder en miljardair Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Hij heeft een lintje gekregen voor zijn activiteiten als vrijwilliger bij onder meer Stichting Fonkel, die activiteiten organiseert voor kinderen met een 'rugzakje' in Ouwehands Dierenpark.