Van 't Wout schaatste maanden met afgescheurde enkelband: 'Vertrouwen ging snel omlaag'
Toen shorttracker Jens van 't Wout in december de boarding in werd gereden, had hij niet verwacht er in april nog steeds last van te hebben. De botkneuzing zou gauw voorbij zijn, de verrekte enkelbanden zouden ook wel vlot genezen.
Maar het liep anders, vertelt de 22-jarige Van 't Wout in zijn woonkamer vanuit een ziekenhuisbed. Het been volledig gestrekt, blauw gips om de enkel. Hoe hij de afgelopen maanden het best kan samenvatten? "Een series of unfortunate events."
De gevolgen van zijn val tijdens een wereldbekerwedstrijd in Seoul waren op de EK in januari al zichtbaar. Van 't Wout schaatste rond met een speciale schoen, die zo strak mogelijk om zijn voet zat. Het leek wel alsof hij met een blok aan zijn been schaatste, zei hij destijds.
Van 't Wout haakte op de EK uiteindelijk na één afstand af. Toch ging hij door met schaatsen. Met opnieuw een aangepaste schoen, om zijn enkel zo veel mogelijk te ondersteunen.
Ideaal was het niet, maar Van 't Wout wilde koste wat het kost in maart meedoen aan de WK shorttrack in Rotterdam Ahoy. "Op de training ging het best goed. Ik viel vaker dan normaal, maar ik schaatste op een goed tempo en reed snelle rondetijden."
Twijfels
Toch ontstonden er twijfels. Was er niet wat meer aan de hand? "Ik merkte dat mijn conditie en het vertrouwen in mijn voet wel heel snel minder werden", legt hij uit. "Buiten het schaatsen om heb ik echt helemaal niks gedaan." Het gevoel voor het ijs behouden, had de prioriteit.
Vorige week maakte het 'blok' aan zijn been plaats voor gips. Want in tegenstelling tot wat eerdere onderzoeken hadden uitgewezen, bleken zijn enkelbanden niet simpelweg verrekt. "Omdat ik tijdens en na het seizoen last bleef hebben, zijn we voor een second opinion gegaan bij een andere dokter."
Tijdens die controle bleek dat een van zijn enkelbanden was afgescheurd. De dokter gaf hem de keuze: opereren met grote kans op volledig herstel, of niet opereren en nooit meer helemaal de oude worden. Van 't Wout koos voor het eerste. "Op tachtig procent trainen, daar heb ik niks aan."
Volledige rust
Van 't Wout is nu herstellende van de ingreep, waarbij de banden op de juiste plek zijn gezet. Het zal nog een maand of vier duren voordat zijn enkel de oude is, zo luidt de prognose. De komende tien weken moet hij bijna volledige rust houden.
En dus zit er niks anders op dan wekenlang vooral in bed liggen. Een noviteit voor de jonge shorttracker, die nog niet eerder in zijn loopbaan met blessureleed van dit kaliber kampte.
Dat betekent dat de vakantie naar de Spaanse zon niet meer doorgaat en er ook een streep gaat door de geplande motortochten met zijn vader. Van 't Wout, liefhebber van motors, had juist recentelijk zijn rijbewijs gehaald. Of het mentaal een zware klap is? "Het is vooral heel saai", zegt hij.
Winterspelen
Van 't Wout heeft er vrede mee dat deze zomer verloren gaat. Zijn grote doel, de Olympische Winterspelen van 2026, zijn immers nog ver weg. "De zomer voor de Spelen wil ik volop kunnen trainen. Dat is ook wel nodig."
In het najaar hoopt Van 't Wout weer voorzichtig aan de slag te kunnen. "lk heb nog nooit zoiets meegemaakt, dus ik weet nog niet hoe mijn lichaam zal reageren. Als het goed gaat, hoop ik iets voor september weer wat ijsgevoel te hebben. Misschien kan ik de eerste twee wereldbekers nog rijden."