Prinsjesdag op de schop: artiesten, foodtrucks en openstelling paleizen
Bernice Willemsen
redacteur Politiek
Bernice Willemsen
redacteur Politiek
Prinsjesdag, de traditionele opening van het parlementaire jaar, moet op de schop. Op deze dag speelt het Koninklijk Huis van oudsher een belangrijke rol met onder meer een rijtoer door de Haagse binnenstad, begeleid door militairen, paarden en muziek.
Maar er komt steeds minder publiek op af. Demonstranten hebben de afgelopen jaren Prinsjesdag ook gebruikt voor protest tegen de Oranjes, die bij de rijtoer werden uitgejoeld.
Achter de schermen wordt nu gewerkt aan een uitgebreid plan van Prinsjesdag weer een publiekstrekker te maken. Bij de plannen, die in handen zijn van de NOS, zijn de Eerste en Tweede Kamer betrokken, evenals ministeries, de gemeente Den Haag en de Oranjes zelf.
Rijtoer blijft
Uit het document blijkt dat de vaste elementen, zoals de rijtoer met vier koetsen, het voorlezen van de Troonrede door koning Willem-Alexander en de balkonscène blijven. Maar er worden allerlei activiteiten toegevoegd, zoals een ontmoeting tussen de koning en publiek.
Het plan voor deze derde dinsdag van september bestaat uit meer dan twintig ideeën. Op het Plein, vlak bij het Binnenhof, moet een concert komen in de sfeer van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. Daar komen per concert zo'n 12.000 mensen op af.
Kamerleden zouden niet meer in afgeplakte bussen naar de Koninklijke Schouwburg moeten rijden, maar eerst met bezoekers ontbijten en dan naar de tijdelijke locatie voor de Troonrede wandelen.
Het is de bedoeling dat dit jaar, op dinsdag 17 september, de eerste veranderingen zichtbaar zijn. Welke dat zijn is nog onbekend. Volgens een ingewijde gaat het nog jaren duren voor de modernisering van Prinsjesdag is afgerond.