NOS Voetbal

Kopzorgen voor Koeman bij Oranje: wie haalt het EK wel en wie niet?

Bondscoach Ronald Koeman zal ondertussen de haren uit zijn hoofd aan het trekken zijn. Met de nieuwe blessure van Frenkie de Jong is er wéér een speler onzeker voor het EK voetbal in Duitsland. Over twee maanden trapt Oranje daar af tegen Polen, maar de vraag is wie er dan beschikbaar zijn.

Frenkie de Jong

Het zit Frenkie de Jong dit seizoen niet mee. De middenvelder van Barcelona speelde sinds het WK in Qatar, eind 2022, maar twee interlands voor Oranje. Afgelopen zondag werd de 26-jarige voetballer uit Arkel op een brancard van het veld gedragen met een nieuwe enkelblessure.

Studio Voetbal over nieuwe enkelblessure De Jong: 'Niet lang meer tot EK'

De hoop is er dat De Jong het EK kan halen. Het is nog onduidelijk hoelang de middenvelder precies is uitgeschakeld zal zijn, maar Koeman zal altijd een plekje voor hem vrijhouden in de EK-selectie. De Jong heeft met zijn kwaliteiten altijd een streepje voor.

Prognose: Ongeveer vijf weken, op tijd fit voor het EK.

Mats Wieffer

Mocht Frenkie de Jong het EK niet halen, dan kan Mats Wieffer mogelijk het plekje op het middenveld overnemen. Maar de middenvelder van Feyenoord liep zondag nog op krukken in De Kuip toen zijn teamgenoten de bekerfinale van NEC wonnen. Hij heeft last van een spier in zijn bovenbeen.

Of het gaat om een verrekking of een scheurtje, is nog niet duidelijk. Trainer Arne Slot liet doorschemeren dat zijn blessure vermoedelijk meevalt.

Prognose: Mogelijk snel weer beschikbaar, op tijd fit voor het EK.

Jurriën Timber

Voor Jurriën Timber lonkt ook goed nieuws als het gaat om zijn kansen voor het EK. De verdediger, die een vaste waarde werd tijdens het WK in Qatar eind 2022, had dit seizoen heel weinig speeltijd. De Arsenal-verdediger scheurde namelijk aan het begin van het seizoen zijn kruisband.

Jurriën Timber op het trainingsveld in Londen

Timber boekte maandag weer succes. Bij zijn rentree bij de beloften van Arsenal pakte hij uit met een prachtige treffer. Als zijn knie heel blijft, kan de voormalig Ajacied zeker nog zijn pijlen richten op het EK. Koeman zei immers vorige maand dat hij Timber nog niet heeft afgeschreven voor de selectie.

Prognose: Is aan het herstellen, zonder tegenslag op tijd fit voor het EK.

Donyell Malen

Aanvallend gezien heeft Koeman ook nog wat uitdagingen. Donyell Malen heeft op dit moment namelijk last van een bovenbeenblessure en moet toekijken bij zijn club Borussia Dortmund. De laatste keer dat Malen in Oranje meedeed, vorige maand tegen Schotland en Duitsland, viel de aanvaller positief op.

Koeman zal dan ook hopen dat de snelle, creatieve aanvaller wel beschikbaar is over zeven weken. Hij traint op dit moment individueel in Duitsland.

Prognose: Mist waarschijnlijk het Champions League-tweeluik met Paris Saint-Germain begin mei, kan op tijd fit zijn voor het EK.

Memphis Depay

Misschien nog wel belangrijker voorin: Memphis Depay. Bondscoach Koeman valt bij een volledig fitte Depay altijd terug op zijn aanvalsleider. Een fitte Depay is ook van toegevoegde waarde, zo bewees de Atlético Madrid-aanvaller tijdens de vorige interlandperiodes van Oranje.

Memphis Depay in actie tegen Duitsland

Het probleem bij de spits is alleen dat hij de laatste jaren meer blessures oploopt dan dat hij in actie kan komen voor Oranje. Nu is een spierblessure in zijn linkerbeen een dwarsligger. Die liep hij begin april op tijdens een training van de Spaanse club.

Depay wil zelf natuurlijk niets liever dan aansluiten bij Oranje, want hij is op weg topscorer aller tijden te worden in het Nederlands elftal.

Prognose: Spaanse media denken dat Depay nog zeker twee weken buitenspel staat, kan op tijd fit zijn voor het EK.

Noa Lang

Waarschijnlijk zal Noa Lang geen basisspeler zijn op het EK, toch heeft Koeman de PSV-aanvaller er graag bij in Duitsland. Met zijn soms onnavolgbare acties kan hij altijd een wedstrijd openbreken.

Wat Lang precies voor blessure heeft, is onduidelijk. Evenals hoelang het nog duurt voordat de creatieve buitenspeler weer wedstrijden mee kan doen.

Prognose: PSV hoopt in de laatste wedstrijden van het seizoen Lang nog te kunnen inzetten, mogelijk dus op tijd fit voor het EK.

Justin Bijlow

In februari leek Justin Bijlow een EK-ticket wel op zak te hebben. Nederland wisselt al jaren behoorlijk onder de lat, maar Bijlow was tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden voor Qatar de eerste doelman.

Maar de blessuregevoelige Feyenoord-keeper kreeg in februari tijdens het competitieduel met AZ een grote tegenslag te verwerken. Een kuitblessure zorgde ervoor dat hij twee maanden niet in actie kon komen. Zijn vervanger Timon Wellenreuther doet het uitstekend. Het is dus nog maar de vraag of Bijlow nog voldoende speelminuten gaat maken in aanloop naar het EK.

Prognose: Wel fit, maar mogelijk niet genoeg speelminuten voor een EK-selectie.

Quilindschy Hartman:

De linksback van Feyenoord was hard op weg een basisspeler te worden bij Oranje. Maar een zware kruisbandblessure, opgelopen in een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, gooide roet in het eten voor de 22-jarige verdediger.

Prognose: Haalt het EK sowieso niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl