NOS Sport••Aangepast

Triatleet Murray wint wereldbeker in Mexico, Klamer tweede bij de vrouwen

De Nederlandse triatleten hebben bij wereldbekerwedstrijden in Mexico opnieuw goede resultaten geboekt. Richard Murray won de wedstrijd bij de mannen en zijn echtgenote Rachel Klamer eindigde als tweede bij de vrouwen.

Vrijdag pakten Murray, Klamer, Mitch Kolkman en Barbara de Koning een olympisch ticket met de gemengde ploeg door achter Noorwegen als tweede te eindigen. Er zat nog een klein addertje onder het gras: Kolkman moest zich bij de beste 140 van de wereldranglijst scharen om het ticket definitief veilig te stellen.

Met een negende tijd voldeed de 21-jarige triatleet daar in Mexico ruimschoots aan.

Murray, die tot 2022 voor zijn geboorteland Zuid-Afrika uitkwam, boekte zijn eerste grote zege namens Nederland. Hij liet de Canadees Matis Beaulieu en de Amerikaan John Reed achter zich. De omstandigheden waren zwaar in Huatulco, met een luchttemperatuur van 34 en een watertemperatuur van 30 graden.

"Ik had niet verwacht dat het vandaag zo zou aflopen", zei Murray tegen World Triathlon. "Mijn enige doel was om Mitch de toptwintig in te loodsen, zodat we ons als team zouden kwalificeren voor de Spelen. Dat ik win en hij zich kwalificeert... Beter dan dat wordt het niet."

Klamer vermoeid

Bij de vrouwen zat Klamer direct vooraan in de wedstrijd. Na 750 meter zwemmen en 22 kilometer fietsen moest ze op het afsluitende hardlooponderdeel (5 kilometer) na een spannende sprint de winst uiteindelijk aan de Deense Alberte Pedersen laten, maar ze hield de Noorse Solveig Lovseth net achter zich.

Klamer zwemt, fietst en loopt naar tweede plaats bij wereldbeker in Mexico

Klamer vertelde na afloop dat ze onvoldoende was hersteld van de gemengde race van vrijdag. "Ik voelde me vandaag helemaal niet goed in de wedstrijd", zei ze tegen World Triathlon. "Ik had vrijdagavond iets meer aandacht aan mijn herstel moeten geven, maar desondanks ben ik heel tevreden met dit resultaat."

Barbara de Koning eindigde in Huatulco als 18de in de race en Robin Dreyling werd 23ste.

De 33-jarige Klamer stelde in september 2023 al de individuele kwalificatie voor de Olympische Spelen veilig. Maya Kingma voldeed ook al aan de olympische limiet. Nederland mag in Parijs per individueel onderdeel met maximaal drie triatleten uitkomen.

Klamer eindigde bij de Spelen van 2021 in Tokio als vierde in de individuele en gemengde race. Bij de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werd ze tiende in de individuele wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl